Онлайн-зустріч з письменником Артемом Чапаєм

Глядацька аудиторія онлайн-заходів Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки познайомилося й відкрила для себе проникливого та мудрого автора – Артема Чапая. Справжнє прізвище письменника – Антон Водяний. Артем Чапай – український письменник, перекладач, репортер, мандрівник, член Українського Центру Міжнародного ПЕН-клубу. Автор романів «Вивітрювання» (2021), «Понаїхали» (2021), «Дивні люди» (2019), книги про «саме ту» Україну «The Ukraine» (2018), «Тата в декреті» (2016), «Червона зона» (2014). Щоразу автор намагається писати в іншому жанрі. Номінант і лауреат як літературних, так і журналістських нагород. Оповідання та репортажі Чапая видані також англійською, польською, чеською, словенською мовами.

У прямому етері з промовистою назвою «Інтуїція українського борця» 19 листопада письменник Артем Чапай та модераторка Ірина Костюк зустрілися у віртуальній студії, щоби обговорити дві книги автора: «Червона зона» і «Вивітрювання».

Письменник аргументував зв’язок між своїми книгами й сучасними подіями. Артем Чапай жартує, що нерідко його твори стають прогностичними. Приміром, головний герой роману «Червона зона» – молодий журналіст Антон Ципердюк, який живе у світі, поділеному на багаті безпечні «зелені зони» й бідні незахищені «червоні». Людей ділять на перший і другий сорт, і між ними виростає стіна, котру охороняють озброєні найманці. Усе це – в суспільстві, що називає себе демократичним. Чи нагадує вам це щось на кшталт сучасного поділу за епідеміологічними зонами, в який суспільство зазнає сегрегації?

Автор розповів, що в романі «Вивітрювання» зникає (вивітрюються) більшість людей – але в тих, що залишилися, поступово вивітрюється також і людяність. Артем Чапай ставить фундаментальне питання: наскільки справді зміняться люди в екстремальних умовах?

Тексти Артема Чапая – це переважно гостросюжетні події, які засвідчують  мірило людяності у наш час.

Запрошуємо до бібліотеки по книги Артема Чапая!