“Польська полиця” прибула у бібліотеку

13 травня 2021 року керівниця відділу з питань науково-освітньої співпраці посольства Республіки Польща в Україні Ева Матушек-Загата в межах реалізації проєкту “Польська полиця”  передала бібліотеці полицю із 40 книжок польських авторів як польською мовою, так і в перекладі українською.

Проєкт спрямований на створення доступу до польської літератури в публічних українських бібліотеках. Проект Інституту книги, який фінансується Міністерством культури, національної спадщини та спорту, реалізується Посольством Республіки Польща у Києві за підтримки Міжнародного Товариства Польських Підприємців в Україні та Фонду «Допомога полякам на Сході».

Місією Інституту книги, серед іншого, є популяризація польської літератури у світі. Проект “Польська полиця” має особливе значення в цій справі, оскільки саме через публічні бібліотеки польська книга   потрапляє до читачів усього світу.

До участі у проєкті включено 26 бібліотек з різних регіонів України, переважно зі сходу та центру країни.

У бібліотеці, у її відділі літератури іноземними мовами, що на Русанівці за адресою бульвар І. Шамо 2/7 невдовзі відкриється окрема полиця. Записи книжок, представлених на ній, в електронному каталозі матимуть спеціальну позначку.

«Польська полиця» – це добірка перекладів українською мовою польської класичної та сучасної літератури для дорослих та молодших читачів (зокрема «Лялька» Б. Пруса, «Магазини кориці» Б. Шульца , «Знахар» Т. Доленги-Мостович, «Книги Якова» О. Токарчук, «Крига» Я. Дукая, «Лопушане поле» К. Ририх або молодіжна серія Р. Косика та А. Стельмашик), а також книги польською мовою, популяризовані Інститутом книги в актуальному виданні каталогу «New Books from Poland» (зокрема «Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli» R. Raka, «Zimowla» D. Słowik, «Nieradość» P. Sołtysa, «Wyrwa» W. Chmielarza czy «Klęska imperium zła. Rok 1920» A. Nowaka).

Проект «Польська полиця», започаткований у 2017 році у Великобританії, має на меті охопити читачів – як іноземних, так і польських – у різних країнах світу через місцеві публічні бібліотеки, пропагуючи знання про Польщу, польську культуру та історію, а також формування позитивного образу Польщі. У 2019 році «польські полиці» з’явились у бібліотеках нью-йоркського Брукліна та Філадельфії. Україна – третя країна, де Інститут книги реалізує проект у співпраці з польською дипломатією та місцевими суспільними партнерами та самоврядуванням.

Бібліотека щиро дякує Посольству Республіки Польща в Україні за цю чудову ініціативу. Знання  елементів  культури інших країн веде до розуміння й оцінки своєї культури та взаємозбагачення культур.