Права інтелектуальної власності

Чергова онлайн-лекція на тему: «Поняття і види права інтелектуальної власності. Авторське право і суміжні права»  відбулася 18 січня в межах проєкту «Правова допомога онлайн». До цього проєкту долучився Правобережний центр надання безоплатної вторинної правової допомоги. Тему висвітлював юрист, доктор юридичних наук Сергій Бреус.

Щоденно в Україні створюються тисячі творів, що є об’єктами авторського права. Вказані твори є плодом сумлінної творчої праці своїх авторів, і автори, звичайно, розраховують в повній мірі скористатись цими плодами. Та як захистити свої права на твір?

Наразі, з урахуванням загальнодоступних технічних засобів для копіювання інформації в будь-якому форматі, дуже складно захистити свій витвір від нелегального копіювання. Тож будь-хто може скопіювати створений Вами об’єкт творчої праці, оприлюднити його широкому колу осіб та отримувати з цього прибуток. Враховуючи загальну інформатизацію суспільства, це коло є майже необмеженим.

Під час онлайн-лекції підняли такі питання: що таке авторське право? Які об’єкти захищаються авторським правом? Яка відповідальність за порушення авторських прав та інші. А також проблеми, що стосуються безпосередньо бібліотечної діяльності.