Онлайн-лекція “Права та державні гарантії для постраждалих від торгівлі людьми”

Відбулася онлайн-лекція із Сергієм Бреусом – юристом, кандидатом юридичних наук, директором Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для розмови ми обрали гостроактуальну тему – «Права та державні гарантії для постраждалих від торгівлі людьми» і лекцію присвятили Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми.

За результатами соціологічних досліджень, проведених громадськими організаціями з питань протидії торгівлі людьми, встановлено нові тенденції та виклики, які постають перед Україною у цій сфері. Зокрема, кількість постраждалих від торгівлі людьми за останні три роки збільшилась до 49 тис. осіб.

Якщо до початку ХХІ ст. основним видом торгівлі людьми вважалась торгівля з метою сексуальної експлуатації жінок, то сьогодні спостерігається тенденція поширення інших видів торгівлі людьми, а саме: примусова праця, рабство або звичаї, подібні до рабства, використання в порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання в жебракуванні, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини. Постраждалою особою може виявитися будь-яка людина незалежно від віку, статі, рівня освіти, соціального статусу, громадянства тощо.

Юрист Сергій Бреус розповів, що постраждалі від торгівлі людьми часто не звертаються за правовою допомогою. Люди не завжди усвідомлюють, що стали постраждалими від трудової чи сексуальної експлуатації, не готові відстоювати свої права. Тому консолідація зусиль інституцій, які займаються протидією торгівлі людьми, виявленням та допомогою постраждалим людям, вкрай важлива.

Під час онлайн-лекції глядачі дізналися:

  • яким чином безпечно працювати за кордоном та не стати потерпілим від торгівлі людьми;
  • хто є постраждалим від торгівлі людьми;
  • який порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • перелік прав та гарантій для таких постраждалих.

Долучайтеся до перегляду відеозапису лекції та дізнавайтеся більше про цю проблему та правову допомогу постраждалим.