Презентація книги “Русь – Україна. Факти і сенсації” Анатолія Герасимчука та Григорія Таргонського

16-09-2015 Сьогодні у бібліотеці відбулася презентація науково-публіцистичної книги «Русь – Україна. Факти і сенсації», виданої у 2015 році. Видання дає зрозуміти, де є справжня Русь і звідки вона починалася.

Участь у презентації книги взяли її автори – шеф-редактор газети «UАргумент» Анатолій Герасимчук і начальник Рівненського обласного управління освіти і науки Григорій Таргонський, які поділилися з аудиторією історією створення та видання цієї книги, сенсаційними відкриттями, що лягли в її основу.

Зокрема, це стосується питання походження князя Володимира – Хрестителя Русі. Довгий час вважалося, що князь народився у Пскові і його матір’ю була рабиня. Але вчені відкрили нові факти з життя Володимира. Виявляється, його матір’ю була дочка древлянського князя Мала і народився Володимир у родовому маєтку своєї матері в селі Будятичі в околицях Нововолинська, неподалік Володимира-Волинського на Волині. У розділі під назвою «Русь – не Росія» руйнуються міфи «русского мира» про походження великого князя. Цей факт підтверджують російські літописи XII-XV століть, проте вчені та дослідники не беруться перекладати їх сучасною мовою.

Також книга піднімає питання сучасної української символіки, пов’язаної з історичними традиціями українського народу. Так, за їх переконанням, перший Український президент Михайло Грушевський та голова Генерального секретаріату Центральної Ради УНР Володимир Винниченко стверджували жовто-блакитні прапори, а не синьо-жовті. Жовто-блакитним був прапор УПА під керівництвом його засновника і першого керівника Тараса Бульби (Василя Боровця).

На презентації високу оцінку книзі дали завідувач відділу найдавнішої історії Національного музею історії України Марія Олександрівна Стрельнікова та поетеса, член Національної спілки письменників України Марія Морозенко.

Незабаром з книгою можна буде ознайомитися у публічних бібліотеках Києва, адже 10 примірників видання автори люб’язно подарували столичним бібліотекам.