Шевченко і сучасна поп-музика

Учора, 9 березня 2023 року, виповнилося 209 років від дня народження національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

З нагоди цієї дати ми провели інтерактивний захід для засуджених, які перебувають в установах виконання кримінальних покарань. Нагадаємо, що бібліотека співпрацює з Департаментом виконання кримінальних покарань у межах проєкту “Видима бібліотека”.

Тарас Григорович Шевченко, безсумнівно, — постать велична та унікальна. Його творчість внесла в нашу літературу незнане багатство тем і жанрів та залучила її до кращих досягнень світової літератури. Проте серед імен геніальних поетів важко назвати того, чиї вірші гармонійно перелились у музичні твори й охопили майже всі музичні жанри.

Для більшості українців знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. Та часто через заштамповані фрази про Кобзаря, там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, ми по-новому або ж взагалі вперше по-справжньому відкриваємо для себе Шевченка актуального та модного.

Саме тому завідувачка відділу бібліотечних комунікацій Ірина Костюк підготувала онлайн-презентацію з некласичними фактами із життя Шевченка та добіркою пісень сучасних поп-виконавців, в основу яких покладена поезія Кобзаря. У презентації були продемонстровані такі музичні кліпи:

  1. Пивоваров & Dorofeeva – «Думи мої, думи»;
  2. Артем Пивоваров & ЯрмаК– «Минають Дні»;
  3. Jerry Heil- «Садок вишневий біля хати»;
  4. Скрябін – «Мені однаково»;
  5. Гурт «Хочу ЩЕ» – «Тополя»;
  6. Сергій Бабкін – «Заповіт».

Тарас Шевченко теж цікавився музикою. Будучи людиною музично обдарованою, він любив і добре знав класичну музику (Гайдна, Баха, Моцарта, Бетховена). Але особливо він захоплювався народними піснями. Та і як же їх не любити?

Аудиторія заходу виявила справжній інтерес до творчості Шевченка в сучасному аранжуванні. Деякі учасники продекламували вірші поета напам’ять. Всього в онлайн зустрічі “Шевченко і сучасна поп-музика” взяли участь представники із 40 установ виконання покарань з багатьох областей України.