“Великий Гетсбі” Фіцджеральда. Гра зі смислами

Американська мрія, соковитий джаз, культові вечірки, наївне кохання до аристократки Дейзі – ось який коктейль емоцій вирував в душі молодого й таємничого Гетсбі. Френсіс Скотт Фіцджеральд у романі «Великий Гетсбі» описав внутрішню кризу мільйонера «джазової» епохи. Саме про це й відбулася онлайн-розмова 18 липня з поетом, художником Анатолієм Горовим і філологом Іриною Костюк у межах проєкту «Гра зі смислами».

Американська мрія – одна з найголовніших складових менталітету, культури, історії, соціального та політичного життя США; міф, який глибоко вкоренився в масовій свідомості, обумовив сприйняття світу американцями. Доведено, що Ф.С. Фіцджеральд в романі показує як нівелюється цей міф при зіткненні з історичними, соціальними та етичними протиріччями повоєнного світу.

Анатолій Горовий провів паралелі між життям американців після Першої світової війни та майбутнім життям українців після поразки Російської Федерації. Фіцджеральд, як і решта письменників «втраченого покоління», збагнули крах моральних устоїв, на яких тримався цивілізований світ до світової війни. Американські солдати, які стали свідками жорстокого, нелюдського насилля, уже не вірили в колишні ідеали. Колоритний джаз, п’янке шампанське, гучні й багаті вечірки – ось за чим намагалися приховати своє розчарування світом покоління Першої світової війни. Анатолій Горовий також розповів про життєвий шлях Фіцджеральда та окреслив стрижневі риси характеру Джея Гетсбі. А Ірина Костюк дала характеристику ідейному змісту роману та екранізаціям.

Дізнавайтеся більше про онлайн-обговорення у відеозаписі.