Відкриття виставки карикатур: “Олег Смаль – сміхотворець і не тільки”

В залі медіаресурсів 19 липня ПБ імені Лесі Українки відбулося відкриття виставки карикатур Олега Смаля.

В експозиції представлені карикатури на політичних діячів, усіх українських президентів, соціально важливі події та явища.

Як зазначив на відкритті виставки мистецтвознавець та художник Анатолій Горовий: “Це дружні шаржі, усього лише дзеркало, і навіть не дуже викривлене”.

Олег Смаль розказав про своє життя і творчість, а також про історію карикатури. 

Цікаво, що українські карикатуристи виграли більше 2000 гран-прі в усьому світі. Найкращим представником жанру кінця ХІХ – початку ХХ століття визнаний наш земляк Юрій Кособукін.

Багато карикатуристів – архітектори, так же як і Олег Смаль. Складно пояснити, чому так відбувається. Можливо тому, що архітектор завжди з олівцем в руці, а робота дуже технічна та відповідальна – ось і проявляється творча сутність людини через малюнки-жарти.

Олег Смаль – переможець та призер міжнародних конкурсів карикатури в Бельгії, Італії, Ірані, Китаї, Німеччині, Португалії Південній Кореї, Росії, Румунії, Сирії, Україні, Франції, Японії.  Проводив майстер-класи мистецтва карикатури в Україні та Об’єднаних Арабських Еміратах.

У його портфоліо більше 15000 опублікованих карикатур та близько 1000 статей з питань історії, культури, мистецтва, архітектури. 

Роботи зберігаються в багатьох музеях світу та приватних колекціях. Власниками карикатур є  (чи були) Станіслав Лем, Роман Віктюк, Юлія Тимошенко, президент Словаччини Андрей Кіска, муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов, посли Франції, Бельгії, Німеччини, США в Україні.

Виставка буде працювати з 19 липня до 19 серпня, і всі бажаючі зможуть побачити її за адресою: Київ, вул. Тургенєвська 83-85.