Виставка “Данте: “Ніщо не вічне, я ж на всі віки”

У відділі літератури з питань мистецтв відкрито книжково-ілюстративну виставку «Данте: «Ніщо не вічне, я ж на всі віки», присвячену 700-річчю з дня смерті геніального поета, філософа, політика Данте Аліг’єрі.

В історію світової літератури Данте увійшов завдяки своїй «Божественній комедії», вершині літератури середньовіччя і передчуттю доби Відродження. Подорож поета через «Пекло» та «Чистилище» до «Раю» – це не тільки особиста «подорож» митця до Бога, але й «символічний шлях людства в його прагненні до істини». Кохання до земної жінки Беатріче надихало Данте все його життя від створення поезій «Vita Nova» до «милості Божої», провідниці до «Раю».

Важко переоцінити вплив «Божественної комедії» на світову культуру, літературу, мистецтво.

На виставці представлені літературні переклади відомих поетів ( І. Франко, Л. Українка, М. Бажан, І. Драч, М. Стріха, Є. Дроб’язко), літературознавчі праці (Д. Мацціні, Д. Байрон, С. Цвейг, Т. Еліот). Окремий розділ присвячено відображенню Данте, його безсмертної «Комедії» в живописі (С. Боттічеллі, Джотто, Рафаель, В. Блейк, Е. Делакруа, С. Далі, О. Петрова), графіці (Г. Доре, Е. Неізвєстний, Р. Гуттузо, В. Касіян, Г. Гавриленко, В. Фаворський), скульптурі (Роден, М. Грицюк).

Виставка триватиме до 15 грудня.