Європейський день мов

Європейський день мов – свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу щорічно 26 вересня. Це свято молоде. Його виникнення пов’язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. Тож за ініціативи Ради Європи спільно з Європейською Комісією Європейський день мов відзначається з 2001 року.

У Європейському Союзі нараховують 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та мов меншин, а також більше 175 мов, якими розмовляють емігранти. Існує близько 6000 – 7000 мов у світі, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці. Щонайменше половина мешканців планети розмовляє двома й більше мовами або розуміє дві чи більше мови.

Мовне розмаїття – це інструмент досягнення більшого міжкультурного розуміння та ключовий елемент багатства культурної спадщини нашого континенту. Саме тому 800 мільйонів європейців заохочують вивчати більше мов у будь-якому віці.

В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються наступні мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійський, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська , шведська, естонська.

Всі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються на всі офіційні мови, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповіді на свої запити будь-якою з офіційних мов.

Європейський день мов не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає людей різних країн вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову – це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов, причому після закінчення володіють ними майже досконало.

Мета Європейського дня мов – привернути увагу суспільства до мов, якими розмовляють у Європі, поширювати культурне та лінгвістичне різноманіття та заохочувати до вивчення мов протягом усього життя.

Інтернет-ресурси: