Юридична онлайн-лекція щодо заповіту

Відбулася друга правопросвітницька  онлайн-лекція,  присвячена питанням спадкування в Україні. Розмовляли на тему “Заповіт: юридичний документ чи папірець, що оскаржується в суді?” Цього разу до віртуальної студії завітали одразу двоє правовиків. Традиційно одним зі спікерів був Сергій Бреус — юрист, кандидат юридичних наук, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. До нього долучилася Наталя Мойсеєнко — адвокат і фахівець, який має значну практику у сфері спадкового права.

З лекції глядачі дізналися багато законодавчих нюансів щодо особливостей складання та можливостей оскарження заповіту. Хоча він є актом волевиявлення людини, але після смерті заповідача цей документ можна в окремих випадках оскаржити, наприклад, якщо в ньому порушені права близьких родичів.

Так, право на обов’язкову частку у спадщині мають близькі члени сім’ї спадкодавця, які є непрацездатними – родичі похилого віку, з інвалідністю та неповнолітні діти.

Уявімо, що дідусь все життя прожив зі своєю законною дружиною, а на старість йому вскочив біс у ребро, той закохався в сусідку і заповів їй усе майно. Чи має право законна дружина відсудити частку цього майна? Так, але тільки в разі, якщо вона непрацездатна і шлюб з померлим чоловіком був зареєстрованим.

Наталя Дмитрівна згадала зі своєї практики таку історію – жінка прожила з чоловіком 10 років у цивільному шлюбі, без реєстрації. Коли чоловік був уже хворий, то склав заповіт на сестру і та забрала його до себе. Всі спроби адвоката оскаржити заповіт і дати цивільній дружині частку майна не принесли результату, не допомогли навіть свідчення сусідів про факт спільного проживання. У цьому випадку штамп у паспорті міг би відіграти ключову роль.

Ми вас зацікавили? Дивіться онлайн-лекцію та дізнавайтеся більше про особливості спадкового права в Україні.