Дім Легенд чи Колиска Духа: таємниці будинку барона Гессельбейна у Києві

ТЕТЯНА АСАДЧЕВА

Одним із кращих взірців раннього модерну в архітектурі нашого міста є будинок №15 на вулиці архітектора Владислава Городецького.

На початку XX століття він був зведений на замовлення пруського барона Вільгельма Гессельбейна за проєктом відомого дуету видатних зодчих Едуарда Фердинанда Брадтмана та Георгія Шлейфера — творців Київського Парижа.

Ця будівля вважається однією із найбільш яскравих та оригінальних у Києві. Окрім офіційної назви, прибутковий будинок барона Гессельбейна ще має поетичну назву «Колиска Духа», бо він приховує чимало таємниць та загадок.

На фасаді будівлі зашифрований давньогрецький міф про народження Зевса. Вгорі будівлі можна побачити голову бога Кроноса (Сатурна), який уособлює плинність часу.

За античним міфом він пожирав власних дітей, щоб ті не позбавили його безмежної влади. Тож після народження молодшого сина Зевса титаніда Рея сховала від батька новонародженого сина. Її постать прикрашає вхід до самої будівлі. Також по боках будівлі можна побачити маскарони двох корибантів-демонів, які супроводжували Рею, допомагаючи їй переховувати немовля.

Окрім міфологічних персонажів, над вікнами будівлі можна також побачити традиційний античний орнамент — меандр, а також рослинні візерунки у вигляді гірлянд з дубового та лаврового листя.

Споруда має п’ять поверхів та симетричну композицію з «енергійно розробленим фасадом». Головний вхід акцентований підковоподібною декоративною аркою, а центральна частина вхідної групи увінчана параболічним фронтоном.

Ще однією загадкою для багатьох киян є помилки у цифрах на фасаді: 1886-1948. Будинок не міг бути побудований у 1886 році, бо на той момент територія будинку входила до садиби Мьорінга і ще не була виставлена під забудову, а його офіційне будівництво, ймовірно, відбулося між 1901 та 1903 роками.

Існує декілька припущень, які роблять дослідники київської старовини, — це або неправильне розміщення цифр під час реконструкції будинку, або ж реставратори помилково вказали цю дату, сплутавши роки забудови вулиці з датою заснування меблевої фірми власника будинку, яка вказана на одному з будинків.

Є ще й інша версія, де початок будівництва будівлі датований 1898 року, але який при відбудові будинку після другої світової помилково перетворився на 1886 рік.

Як воно є насправді, важко сказати, тому будинок №15 продовжує залишатися одним із найбільш загадкових у старій частині міста.

У вересні 1941 року споруда, як і більшість забудови вулиці, була значно пошкоджена внаслідок пожежі на Хрещатику. На думку багатьох києвознавців, це є справжнім дивом, що будинок вдалося зберегти та відбудувати.

Проте не обійшлося без значних втрат у декорі, зокрема, було замуроване параболічне вікно у центральному щипцеві, було згодом втрачене декоративне ліплення на фасаді. Також не були відновлені оригінальні форми віконних рам, які мали важливе значення для архітектурної композиції.

За свідченням дослідника втраченої забудови Києва Кирила Третяка, ще на початку 90-х років минулого століття залишалися завершення шпилів, прикрашених ліпним декоруванням, а також кований парапет між ними. На жаль, не додає краси споруді нинішній стан фасаду, а також пластикові вікна та кондиціонери.

Однак навіть попри це будівля залишається однією з найкрасивіших та найяскравіших пам’яток у стилі модерн у Києві.

Детальніше за посиланнямhttps://vechirniy.kyiv.ua/news/84001/ 

Шановні користувачі!

Пропонуємо вам джерела із зазначеної тематики, що знаходяться в електронному каталозі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки:

Бублик, В. Д. Путеводитель по Киеву / В.Д. Бублик. – Киев : Книжный и музыкальный магазин Л. Идзиковского, 1894. 271/72/ с. : ил.

Гирич, І. Б. Історичний путівник по Києву. Український Київ XIX – поч. XX ст. : культурологічний есей / Ігор Гирич. – Київ : Українські пропілеї, 2016. – 710 с.

Гирич, І. Б. Київ : люди і будинки / Ігор Гирич. – Київ : Либідь, 2015. – 432 с. : іл.

Гирич, І. Б. Український Київ кінця ХІХ-початку ХХ століття : культурологічний есей / Ігор Гирич ; [худож. С. Алієв]. – [Київ] : Пенмен, [2017]. – 780 с. : іл., портр.

Кальницький, М. Київ. Прикмети часу, 1890-ті роки : видання включає репринтний план Києва 1889-1890 років / Михайло Кальницький. – Київ : ВАРТО, 2013. – 143 с. : іл., карт.

Киев ,его святыни, древности, достопамятности и сведения, необходимые для его почитателей и путешественников / Н. Сементовский. – Кіевъ ; СПб. : Н. Я. Оглоблин, 1900. – 299,/7/ с. : ил.

Кудрявцев, Л. О. 20 архітекторів, які будували Київ / Л.О. Кудрявцев. – К. : ДрУк, 2003. – 128 с. : іл.

Малаков, Д. В. Київ столітньої давнини / Дмитро Малаков, Андрій Прибєга. – Київ : Фенікс, 2017. – 320 с. : іл.

Напередодні будівельної лихоманки (90-і роки ХІХ ст.) //  Рибаков, М. О. Вулиця архітектора Городецького : історико-краєзнавчі нариси / М. О. Рибаков.. – Київ : Фенікс, 2007. – С. 8-18 : іл..

Статті

Кудрявцев Л. Київ – твоє місто : Шедеври архітектури. //  Наука і суспільство. – 2004. – №1.- С.18-27.

Марек, І. Банкір та архітектор, що розбудував Київ / Іван Марек //  Хрещатик. – 2012. – 19 лип. (№ 95). – С. 3 (19 лип., 2012) портр., іл. ; С. 9 (6 жовт., 2012)

Родился немец, украсивший столицу Украины / подготовила Елена Гребенникова //  Сегодня. – 2015. – 11 июня (№ 105). – С. 38 : фото.

Інтернет-видання

https://itinery.com.ua/object/view/dom-barona-gesselbeyna

https://ridna.ua/2021/06/tvorets-kyivskoho-paryzhu-5-nayiaskravishykh-proektiv-heorhiia-shleyfera/

https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/78264_dom-barona-gesselbeyna.htm

https://www.wikiwand.com/uk/%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA_%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%B1%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0

Задати питання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *