Історія Києво-Могилянської академії

Упродовж усієї історії український народ не мав іншої інституції, яка б справила більший вплив на розвиток його освіти, науки, культури, ніж Києво-Могилянська академія. Впродовж віків вона була могутнім чинником формування самосвідомості українців, джерелом ідей боротьби за національну свободу. Для українців вона завжди буде національною святинею, не меншою, ніж Падуя чи Болонья для італійців, Оксфорд для англійців, Сорбонна для французів, Карловий університет для чехів, Ягеллонський — для поляків.

Запрошуємо переглянути тематичну добірку про академію з фонду відділу краєзнавчої літератури і бібліографії.

Агеєва В. П. Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття / Віра Агеєва. – Київ : Віхола, 2023. – 408 с.
Гуляючи Києвом, легко впізнати численні локації, описані в поемах і романах початку ХХ століття. Десь змінилися номери помешкань, по-новому пофарбовані фасади, іноді інші назви вулиць, але якщо придивитися, то можна уявити, як у «Льоху мистецтв» на Городецького сиділи за одним столом Тичина й Курбас, трохи далі, в кабінеті Підмогильного, збирався чи не весь мистецький Київ, а в підвалі готелю «Континенталь» зустрічалися за кавою непримиренні аспанфути, символісти й спіралісти. Вечірнім Хрещатиком гуляли справжні «марсіани», і в Георгіївському провулку шукала нових обріїв таємнича мистецька теософська дев’ятка.
Нова книжка Віри Агеєвої — це мандрівка літературним Києвом початку ХХ століття. Авторка покаже Київ очима авангардних художників, бунтівних емансипанток, богемних поетів, Київ, у якому жили й творили, попри все, що відбувалося довкола, Київ, який вистояв, уберігши свою історію та майбуття.
Віра Агеєва — професорка Національного університету «Києво-Могилянська академія». Лауреатка Шевченківської премії.
Авторка книжок «За лаштунками імперії», «Жіночий простір: Феміністичний дискурс українського модернізму», «Поетика парадокса: інтелектуальна проза Віктора Петрова-Домонтовича», «Апологія модерну: обрис ХХ віку», «Дороги й середохрестя», «Візерунок на камені. Микола Бажан: життєпис (не)радянського поета» та ін.

Анатомія міста: Київ. Урбаністичні студії : [збірка статей, інтерв’ю, досліджень, присвячена проблемам сучасного Києва] / [упоряд. Н. Парфан, А. Хвиль ; Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні]. – [Київ] : [Смолоскип], 2012. – 193 с.
Новий дуже сучасний за обкладинкою, версткою і виданням збірник насправді пропонує широкий спектр дослідження міста, де Київ можна виявити часто лише як приклад. Приклад столиці, що переживає великі зміни як у містобудуванні, так і передусім у соціальному ключі: припасування архітектури до проживання, протести проти забудов, нова естетика незалежної держави тощо.
Дослідження міста як соціокультурного феномену на сьогодні один із провідних напрямків сучасних культурних студій. Саме тому в книжці чимало перекладів, інтерв’ю, інакших ніж Київ прикладів. Розуміння міста виходить далеко за межі соціологічних, історичних чи географічних інтерпретацій.
У підготовці книги взяли участь студенти НаУКМА та викладач Ростислав Семків.

Видатні жінки української історії. Біографічні нариси на тлі історичних подій. Кн. 1. X – XVIII ст. / [Сергій Петрович Сегеда]. – Київ : Балтія-Друк, 2020. – 264 с.
Книжка відомого українського антрополога, професора Сергія Сегеди, розповідає про долі відомих українок, які залишили свій слід на історичній арені нашої країни – від легендарної княгині Ольги до Наталії Розумовської, матері останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.
Складні долі, злети і падіння, вагомий вплив на політичні рішення і вчинки державних мужів – цей історичний калейдоскоп в поєднанні з простотою викладення і багатством мови автора не може не привернути уваги найвибагливішого читача. Для широкого кола читачів, любителів історії, студентів, викладачів історії у вищих навчальних закладах.

Галайба В. Навчальні заклади старого Києва / Василь Галайба. – Київ : [НВП “Інтерсервіс”], 2019. – 272 с.
Книга про навчальні заклади Києва, які коли-небудь існували: школи, інститути, університети, богословські академії, інтернати та військові навчальні заклади. Подається повна інформація та історія цих установ.

Києво-Могилянська академія в іменах : ХVІІ-ХVІІІ ст. / [упоряд. З. І. Хижняк ; за ред. В. С. Брюховецького]. – Київ : ВД “КМ Академія”, 2001. – 736 с.
Ця книга – перша спроба стисло подати інформацію про життєвий шлях і діяльність вихованців та діячів Києво-Могилянської академії XVII -XVIII ст. В енциклопедії представлено майже 1500 імен: гетьманів, церковних ієрархів, козацьких старшин, дипломатів, професорів, письменників, медиків, композиторів, художників, благодійників. Також – учителів, священиків, козаків, канцеляристів, перекладачів, співаків і т. д. На сторінках даного видання розмістились не тільки відомі, але й невідомі представники так званої мовчазної більшості, яким ми повертаємо належне місце в історії, адже, незалежно від посади чи ієрархічної сходинки, працею кожного з них творився дух нації.

Микитась В. Л. Давньоукраїнські студенти і професори / Василь Микитась. – Київ : Абрис, 1994. – 288 с.
Відомий український вчений цікаво розповідає про найдавніших українських студентів і професорів, про їх сповнене труднощів і романтики життя та навчання у вітчизняних братських школах, колегіумах, славетній Києво-Могилянській академії, про їх мандри за знаннями ще у XV — XVI ст. до західноєвропейських університетів. Духовна спадщина давніх українських студентів і професорів, їх творчість українською і латинською мовами, їх основоположна роль у розвитку освіти і науки всього східного (а в окремих випадках — і західного) слов’янства є гордістю нашого національного минулого, ще мало знаного сьогодні. Книга розрахована на масового читача.

На пошану пам’яті Віктора Китастого : збірник наукових праць / упоряд., наук. ред. В.П. Моренець ; Національний університет “Києво-Могилянська академія”. – Київ : Видавничий дім “КМ Академія”, 2004. – 320 с.
Збірник на пошану пам’яті Віктора Григоровича Китастого виходить у серії “Вчені НаУКМА”. Видання відкривається відомостями про вченого, спогадами npo талановитого літературознавця і блискучоrо викладача, подвижника культури та освіти, справжнього громадянина України і людину світлої душі.
Основну частину становлять літературознавчої студії: самого Віктора Китастого, його друзів, колег і учнів. Всі представлені тут статті публікуються вперше і в сукупності складаються на літературознавчий форум, яким українська та міжнародна наукова громадськість вшановує пам’ять Віктора Китастого – почесного доктора НаУКМА.

Онищенко Є. І. Воскресіння академії : спогади про відродження Києво-Могилянської академії та його учасників / Є.І. Онищенко. – Київ : ВД “КМ Академія”, 2004. – 94 с.
Авторка спогадів, колишня віцепрезидентка НаУКМА Євгенія Онищенко, була серед тих, кому судилася щаслива доля брати участь у відродженні Києво-Могилянської академії.
Це розповідь про те, як справжні патріоти України, подвижники, натхненні президентом НаУКМА В’ячеславом Брюховецьким, творити новітню історію славетного навчального закладу, воскрешаючи його з небуття.

Петровський В. Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь : [збірка статей] / Володимир Петровський, Світлана Петровська. – Київ : ФОП “Ротарчук Іван Сергійович”, 2023. – 112 с.
Збірка статей «Той, чия совість як чистий кришталь» подружжя Петровських присвячена 300-річчю з дня народження українського просвітителя, філософа та поета.
Всі статті присвячені викладацькій діяльності Григорія Савича та показують його становлення. Перша стаття розповідає про «коврейський» період в житті Григорія Савича, коли він вчителював в заможній родині та напрацьовував власну концепцію викладання. Друга стаття охоплює події зрілих років життя філософа, у третій йдеться про його викладацьку діяльність в Харківському колегіуму, порівнюються його ідеї в байках, філософських трактатах та листах. Окремо представлені афоризми філософа за тематикою.

Сенченко Н. І. Історія Києво-Могилянської академії. Кн. 1. Історія Києво-братської школи до відновлення Православної ієрархії / Н.І. Сенченко, Н.Е. Тер-Григорян-Дем’янюк. – Київ : Ліра-К, 2019. – 196 с.
Історія Києво-братської школи до відновлення православної ієрархії
охоплює хоч і найраніший, але дуже важливий період історії Києво-
Могилянскої академії, коли сформувалась її духовна основа. Цей період
був обумовлений відродженням національної самосвідомості українців і, як наслідок цього, появою паростків української державності в Речі
Посполитій, що склались навколо Київського братства, ідеологічним
центром якого стала Києво-братська школа.

Сенченко Н.И. Киево-Могилянская академия : История Киево-братской школы / Н.И. Сенченко, Н.Э. Тер-Григорян-Демьянюк. – Киев : Серж, 1998. – 176 с.

 

 

Той, хто відродив Могилянку : збірник до 60-ліття В’ячеслава Брюховецького / упоряд. В. Моренець, В. Панченко, Т. Ярошенко ; наук. ред. В. Моренець, В. Панченко. – [Київ] : [ВД “Києво-Могилянська академія”], [2007]. – 703 с.
Цей збірник науково-публіцистичних праць та мемуарних матеріалів задуманий і укладений як вияв щирої громадської шани до В’ячеслава Степановича Брюховецького та втілених ним у життя високих ідей. Перша частина збірника вміщує роздуми діячів вітчизняної та світової культури, сподвижників і друзів ювіляра про життєвий і творчий шлях В’ячеслава Брюховецького. Друга частина вміщує суто наукові статті, що, здавалося б, не мають прямої дотичності до шістдесятилітнього ювілею В’ячеслава Брюховецького, а проте саме так — зосередженим й ґрунтовним науковим розмислом, актуальним у певній галузі знань, — академічна спільнота насправді і вшановує своїх видатних представників.
Уважний читач помітить і те, що хай би якої проблеми стосувалися наукові студії цього збірника, спільним для них буде дух і пафос українського державотворення, чим, власне, й зумовлений феномен В’ячеслава Брюховецького — критика, науковця, політика, президента Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Хижняк З. І. Історія Києво-Могилянської академії / З.І. Хижняк, В.К. Маньківський. – Київ : Видавничий дім “КМ Академія”, 2003. – 181 с.
Протягом усієї історії український народ не мав іншої інституції, яка 6 справила більший вплив на розвиток його освіти, науки, культури, ніж Києво-Могилянська академія. Впродовж віків вона була виразником і носієм традиційних рис духовності українського народу, могутнім чинником формування його самосвідомості, джерелом ідей боротьби за батьківську віру і національну свободу.

Хижняк З. І. Києво-Могилянська академія / З.І. Хижняк. – Київ : Видання Київського університету, 1970. – 174 с.
У книзі на основі фактичного матеріалу висвітлюється історія виникнення і розвитку Київської академії, що була першим і довгий час єдиним навчальним закладом України та Східної Європи в XVII – першій половині XVIII ст. Автор показу принципи внутрішньої організації, гуманістичні тенденції Києво-Могилянської академії і розкриває високий науковий рівень, зміст та обсяг академічних курсів. Значна увагу приділяється ролі Київської академії у зміцненні культурних зв’язків України з Росією, Білорусією та іншими країнами.

Хижняк З. И. Киево-Могилянская академия / З.И. Хижняк. – Киев : Вища школа, 1988. – 262 с.

 

 

Хижняк З. І. Ректори Києво-Могилянської академії : 1615-1817 рр. / З.І. Хижняк. – Київ : ВД “КМ Академія”, 2002. – 192 с.
В оригінальному ілюстрованому виданні, розрахованому на науковців, викладачів, студентів і всіх, хто цікавиться історією та духовною культурою нашої країни, зібрано автентичну інформацію про життєвий шлях та діяльність ректорів Києво-Моги­лянської академії за період 1615-1817 рр.