1070

Міська програма “Доступні ліки”

 

КИЄВУ ВИПЛАТИЛИ 4,3 МЛН ГРН ЗА ПРОГРАМОЮ  «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

Національна служба здоров’я України у квітні виплатила аптекам 45,3 млн грн за програмою «Доступні ліки». Лідерами за виплатами від НСЗУ стали Дніпропетровська область – 5,16 млн грн, Львівська область – 4,42 млн грн та місто Київ – 4,3 млн грн.

Про це повідомляє офіційний портал Кабінету Міністрів.

Інформація про виплати аптекам, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», тепер доступна на сайті Національної служби здоров’я. Дешборд «Виплати аптечним закладам за договорами з НСЗУ» містить наступну інформацію:

 скільки грошей пішло за е-рецептом і пацієнтом, і до якого саме аптечного закладу;

 скільки всього сплачено коштів аптечним закладам України у відповідний період;

 скільки виплат отримали аптечні заклади України відповідно до типу власності, місця реєстрації юридичної особи.

Інформація оновлюється кілька разів на місяць.

Станом на 24 травня договір з НСЗУ на участь в урядовій програмі «Доступні ліки» уклали 992 аптечних заклади-юридичні особи. Знайти аптеки-учасниці програми можна за посиланням.

Нагадаємо, що з 1 квітня пацієнти, які користуються урядовою програмою «Доступні ліки», почали отримувати ліки від серцево-судинних захворюваньдіабету другого типу та бронхіальної астми за електронним рецептом.

Отримати електронний рецепт можна лише у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у пацієнта підписана декларація.

https://vechirniy.kyiv.ua/news/kyyevu-vyplatyly-4-3-mln-hrn-za-prohramoyu-dostupni-liky

 

МОЗ ЗБІЛЬШИЛО ПЕРЕЛІК БЕЗКОШТОВНИХ ЛІКІВ 

МОЗ України затвердило новий перелік препаратів за програмою “Доступні ліки” для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України на своїй сторінці у Facebook.

– До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн. На наступні півроку фармвиробники гарантують 39 млн упаковок препаратів для пацієнтів, 16 млн упаковок пацієнти зможуть отримати безоплатно, – проінформували у МОЗ.

Завдяки перегляду переліку препаратів програми, виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Найбільше зниження ціни на препарат сягнуло 45%.

Докладніше можна дізнатись тут.

https://vechirniykiev.com.ua/news/moz-zbil-shylo-perelik-bezkoshtovnykh-likiv

 

АПТЕКИ  – УЧАСНИЦІ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» МОЖНА ЗНАЙТИ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНТЕРАКТИВНОЇ МАПИ  

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург, скористатися такою можливістю можна на офіційному сайті ДОЗ.

«Процес досить простий. У колонці зліва треба обрати необхідний район, а після того, як відкриється мапа, натиснути на червону мітку, найближчу до місця, куди вам зручніше дістатися, – пояснила Валентина Гінзбург. – При цьому у віконці з’явиться інформація з точною адресою та телефоном фармацевтичного закладу».

Вона нагадала, що крім сайтів Департаменту охорони здоров’я та РДА, інформацію щодо аптек – учасниць програми (яких уже понад 600) розміщено і на стендах у медзакладах.

Нагадаймо, що з квітня 2017 року у Києві запроваджено та реалізується урядова програма «Доступні ліки». До Реєстру лікарських засобів МОЗ торік внесено для реалізації 198 лікарських засобів. Із 22 січня 2018 року затверджено реєстр, що містить нові міжнародні непатентовані назви: «Лозартан» та «Глібенкламід», та включає 239 лікарських препаратів.

Із початку дії урядової програми використано 52,1 млн грн. Сума, розподілена столиці на 2018-й, становить 75 397,5 тис. грн. Наразі Департаментом охорони здоров’я за урядовою програмою укладено договори із 66 суб’єктами господарювання.

Хрещатик. – 2018. – 17 квіт. – С. 4.

 

У СІЧНІ-ЛЮТОМУ ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПН І ЛІКИ»

СКОРИСТАЛИСЯ ПОНАД 70 ТИСЯЧ КИЯН

Всього ж у столичних закладах охорони здоров’я за цей час було виписано понад 170 тисяч рецептів на відшкодування вартості лікарських засобів. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. Вона нагадала, що Урядова програма «Доступні ліки» це реальна можливість для хворих отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та діабет 2 типу.

«Кожен пацієнт, який стоїть на обліку з приводу зазначених захворювань, може отримати в свого лікаря відповідний рецепт, прийти до аптеки та одержати необхідний препарат, – розповіла Валентина Гінзбург. – Проте маємо зважувати на два моменти. По-перше: держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, що подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Його пацієнт отримає безкоштовно, а дорожчий (що має таку саму діючу речовину) доведеться купити, доплативши різницю між мінімальною та роздрібною ціною обраного препарату. По-друге: одержати ліки можна виключно в аптечних мережах, які виявили бажання приєднатися до Програми».

Валентина Григорівна повідомила, що сьогодні у Києві вже понад 600 аптек, до яких хворі кияни можуть звернутися за «доступними ліками». 
Вона зауважила, що кількість аптек – учасників Програми постійно збільшується.  

 Хрещатик. – 2018. – 23 берез.  – С. 12.

 

«ДОСТУПНІ ЛІКИ» ВІДПУСКАЮТЬ  У ПОНАД 300 АПТЕКАХ СТОЛИЦІ

Йдеться про урядову програму забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя та зможуть запобігти виникненню ускладнень від хронічних хвороб.

«Програма «Доступні ліки» дає можливість кожному українцю отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет 2 типу», – повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. – Механізм роботи програми наступний: держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в Програмі. Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно. Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, він може отримати, доплативши різницю між його мінімальною та роздрібною ціною».

«Наразі у більш ніж 300 аптеках столиці кияни можуть реалізувати рецепти за Програмою. Надалі перелік фармацевтичних закладів збільшуватиметься. Слідкуйте за оновленням інформації на офіційному сайті Департаменту охорони здоров’я», – закликала Валентина Гінзбург. Також вона нагадала, що для участі у програмі «Доступні ліки» необхідно звернутись до лікаря, отримати виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки та одержати ліки

https://vechirniykiev.com.ua/news/300-aptek-stolytsi-zabezbechuyut-kyyan-bezkoshtovnymy-likamy

Хрещатик. – 2018. – 31 січ. – С. 4.

 

У ТРАВНІ КІЛЬКІСТЬ ОТОВАРЕНИХ РЕЦЕПТІВ ЗА ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

ЗРОСЛА МАЙЖЕ НА ТИСЯЧУ  

Упродовж травня аптеками КП «Фармація» за програмою «Доступні ліки» відпущено ліків за 71 481 рецептом на загальну суму понад 3 млн 571,6 тис. грн. Кількість отоварених рецептів у травні зросла майже на тисячу, що свідчить про довіру киян до комунальних аптек.

За інформацією КП «Фармація», як і у квітні, найбільшу кількість ліків було відпущено аптеками, розташованими у Дніпровському районі. На тисячу рецептів більше, ніж у квітні, видано препаратів за програмою «Доступні ліки» комунальними аптеками Солом’янського, майже на тисячу отоварили аптеки Подолу.

 Хрещатик. – 2017. – 4 лип. – С. 16.

 

ДО  ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» ДОЛУЧАЮТЬСЯ ПРИВАТНІ АПТЕКИ

Наразі у Києві за зазначеною програмою відпускають лікарські засоби із відшкодуванням вартості у 261-ій аптеці. Механізм роботи тут наступний: держава компенсує вартість препарату, виробник якого подав заявку на участь у «Доступних ліках» за найнижчою ціною. Саме його пацієнт отримує безкоштовно. Якщо ціна медзасобу не перевищує граничну оптово-відпускну, пацієнт може отримати ліки, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною вартістю. Ціну, яку повністю відшкодовує держава, встановив уряд після того, як її визначило МОЗ шляхом порівняння вартості на аналогічні міжнародні непатентовані назви у 5 сусідніх країнах: Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

 Виходячи із можливостей бюджету та враховуючи потреби людей у ліках, до програми включено 157 препаратів, із яких близько 50 – іноземного виробництва. Безоплатно пацієнти можуть отримати 23 лікарські засоби, у тому числі 3 імпортні, решта препаратів відпускається з частковою доплатою. Наприклад, засіб від бронхіальної астми, який коштує 605 гривень, хворий зможе придбати за 80 гривень, решту компенсує держава.

 Хрещатик. – 2017. – 14 черв. – С. 128.

 

ПОНАД  70 ТИСЯЧ РЕЦЕПТІВ ОТОВАРЕНО ЗА ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

За перший місяць роботи програми «Доступні ліки» в КП «Фармація» відпустили ліків більш ніж за 70 тисячами рецептів.

«У квітні в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», спрямована на забезпечення доступними за ціною ліками хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Асортимент лікарських засобів, що увійшов до переліку торгових назв програми, підібраний відповідно до поширеності хвороб і смертності, галузевих стандартів у лікуванні найпоширеніших захворювань. Так, було включено 157 торгових назв препаратів за 21 міжнародною непатентованою назвою»,- розповів заступник голови КМДА Микола Поворозник. За його словами, одним із перших у державі в програму «Доступні ліки» включилося КП «Фармація», яке виконує функції соціальних аптек у столиці, й сьогодні залишається єдиним у місті підприємством, що підписало угоду про участь в урядовій програмі.

Визначено 57 аптек і 1 аптечний пункт для відпуску лікарських засобів за програмою «Доступні ліки», щоб жителям усіх районів міста було зручно отримати свої ліки поблизу лікувального закладу чи недалеко від дому.

Лише за перші два тижні роботи за цією програмою комунальні аптеки Києва, які долучилися до урядової ініціативи, відпустили ліків за понад 26 тисячами рецептів. За місяць роботи аптеки КП «Фармація» відпустили препаратів за 70 512 рецептами. Загальна сума, на яку в Києві відпущено ліки за програмою, склала понад 3 млн гривень. Найбільше засобів відпущено аптекою № 31, що розташована в Голосіївському районі, де пацієнти отримали ліки за 2 954 рецептами на загальну суму більше 116 тис. грн.

Сегодня : киев. вып. – 2017. – 25 мая. – С. 2;

Хрещатик. – 2017. – 26 трав. – С. 16.