Життєвий та творчий нажинок Василя Фольварочного

04-02-2016 У приміщенні Національної спілки письменників України 2 лютого відбувся ювілейний вечір письменника, поета, драматурга, заслуженого діяча мистецтв України Василя Івановича Фольварочного.

У цей вечір добрі, щирі слова на адресу Василя Фольварочного прозвучали від  людей, які ідуть з ним разом по життю, допомагають та дарують натхнення, а також тих, яких він підтримує та сприяє їх творчому лету.

Привітали ювіляра заступник директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Сергій Гальченко, Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський із заступниками Володимиром Даниленком та Володимиром Шовкошитним, Герой України, видатний письменник сучасності Юрій Мушкетик, Герой України, видатний поет Дмитро Павличко, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, заступник Міністра культури України Ігор Ліховий, голова творчого об’єднання критиків, доктор філологічних наук, професор Михайло Наєнко.

Щирі вітання та побажання активного творчого довголіття висловили ювіляру друзі письменника, народні депутати України Марія Матіос та Оксана Продан, члени Ради столичного земляцтва «Буковина» на чолі з політиком і громадським діячем, Надзвичайним і Повноважним Послом України Валерієм Цибухом, земляки-тернопільчани – очільник Тернопільського земляцтва в столиці, народний депутат України Тарас Пастух та начальник штабу земляцтва, директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев, багато інших відомих в Україні і за її межами людей.

Колектив Публічної бібліотеки імені Лесі Українки також долучився до привітань Василю Івановичу, який уже 2 роки очолює міський Клуб бібліотекарів, організовує цікаві зустрічі працівників київських книгозбірень з відомими письменниками, літературознавцями, істориками. Ювіляра з бібліотекою пов’язує давня дружба, ще відтоді, як на запрошення Миколи Даниловича Сома він долучався до проведення літературних зустрічей з нашими читачами.

Творчості Василя Івановича притаманна дивовижна здатність об’єднувати людей довкола наших духовних та історичних цінностей, а його поезія навчає в буденності  бачити прекрасне, жити по законах моралі, пам’ятати свої корені.

Розпочавши свою літературну творчість як поет і драматург. Він є автором  майже трьох десятків п’єс, які з великим успіхом ішли в десятках театрів України та за рубежем. За останні два десятиліття став добре відомий як автор історичних та епічних романів, що користуються попитом у читачів бібліотеки. Перу прозаїка належить цикл романів «Симон Петлюра», дилогія «Хрещеники Сталіна», роман-сповідь «Розчахнута душа», роман-хроніка «На висоті орлиного лету», романи «Білий сніг на зеленому листі, «Чорний бумер», «Обірвані струни», «Сказ».

Вітання з ювілеєм та побажання міцного здоров’я, життєвої наснаги, щастя, благополуччя, миру та злагоди надійшло на адресу ювіляра від директора Департаменту культури Київської міської державної адміністрації Діани Попової.

Німецький письменник Георг Крістоф Ліхтенберг говорив «Головне покликання письменника –  нести людям правду, навчати та виховувати їх». До цих слів варто добавити «щоб вистояти сьогодні, а завтра – перемогти!».

Тож від щирого серця бажаємо ювіляру здоров’я на довгі творчі літа, невичерпної енергії письменницького слова, невичерпної енергії душі.