Історико-краєзнавча «Практика’2016»

17-02-2016 На базі  відділу краєзнавчої літератури та бібліографії 15 лютого розпочалась історико-краєзнавча  практика студентів 4 курсу історичного факультету Національного університету імені Тараса Шевченка. У рамках програми практики директор Людмила Іванівна Ковальчук  ознайомила  студентів  з  72-річною  історією Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих, багатою   подіями і звершеннями.

Людмила Іванівна провела для студентів екскурсію по бібліотеці, представила їм основні відділи головної публічної бібліотеки киян: нових інформаційних технологій, абонемента, читального залу, Інтернет-центру.

Презентацію інформаційного потенціалу  відділу краєзнавчої літератури та бібліографії – бази практики –  провела  студентам його завідувач Надія Грищенко. Вона розповіла   про основні напрями роботи відділу: обслуговування  користувачів в читальному  залі,  оперативне  задоволення краєзнавчих інформаційних потреб користувачів в режимі онлайн.

Студенти ознайомилися  з  електронними  ресурсами   відділу: електронним каталогом,  електронною бібліотекою,  дізналися,  як відділ представлений   на  веб-сайті  бібліотеки  в розділі  «Київська панорама»,   де  щоденно  відображається  інформація  про соціально-економічне, політичне, культурно-мистецьке, духовне, спортивне життя столиці,  а також  документи і матеріали по сприянню реалізації міських програм, проектів, акцій.

Студенти   переглянули  матеріали, відображені  на блогах   відділу: «Як тебе не любити, Києве мій» та «Кияни від А до Я».

Надія Борисівна розповіла про видавничу діяльність відділу. Ознайомила  студентів з щоквартальними  випусками  оглядово-аналітичної  інформації «Київ на сторінках преси»,  щорічником «Нова література про Київ», біобібліографічними  покажчиками  з  серії «Києвознавці», присвяченими Галайбі В.В., Кобзарю В.В., Вакулишину та ін.,  а також  біобібліографічним  нарисом  започаткованої серії   «Видатні жінки Києва» –  «Януш Ядвіга  Вацлавівна».

В рамках програми практики студенти підготують   бібліографічні нариси на теми:

«М. Грушевський. Історичний аспект. Вшанування Києвом пам’яті видатного історика»;

«1000-ліття духовно-культурних зв’язків Київської Русі  та Святої гори Афон»;

«Моя країна Україна» (до 25-річчя незалежності України);

«Куренівська трагедія» (55-річниця техногенної катастрофи 13 березня 1961р.);

«Бабин Яр  – трагічна сторінка в історії Києва 1941-1943 рр.».

Автори  представлять  свої роботи  широкому загалу на  традиційних «Києвознавчих читаннях» у відділі.  Захист робіт  буде супроводжуватись слайд-шоу. Оцінять  виступи   молодих дослідників відомі києвознавці, екскурсоводи, провідні бібліографи публічних бібліотек  міста. Кращі з робіт  будуть  викладені на блозі  краєзнавчого відділу.

Запланована програма  історико-краєзнавчої практики студентів  обіцяє бути змістовною і цікавою. Відбудеться  ряд заходів, зустрічей, екскурсій.

Безпосередньо у відділі    студенти ознайомляться з   фондом   краєзнавчої літератури, який стане їм у нагоді  для подальшої дослідницької роботи по вивченню історії  Києва, оволодіють  процесом бібліографічного пошуку, засвоять    методику підготовки бібліографічних нарисів, опанують основні вимоги бібліографічного опису документів, аналітичного розпису   статей з періодичних видань історичної тематики  та     використають  їх на практиці в процесі підготовки свого нарису.