Роль бібліотек в розвитку електронних адміністративних та неадміністративних послуг в Україні

20-10-2016 У бібліотеці 19 жовтня відбувся семінар для працівників публічних бібліотек міста на тему «Роль бібліотек в розвитку електронних адміністративних та неадміністративних послуг в Україні. Національні та локальні електронні ресурси е-урядування».

 

Про електронне урядування та роль бібліотек як мостів для його розвитку, краудтехнології як ефективний інструмент для вирішення завдань розвитку та впровадження послуг, про хмарнітехнології для віддаленої обробки та зберігання даних йшла мова у виступі Журавльова Андрія Володимировича – заст. директора департаменту проектів “TechExpert”.

Заступник голови правління з міжнародного співробітництва Громадської організації “Філософія Серця” / Philosophy of Heart Олексій Сініцин поділився новою філософією електронного управління державою.

Давид Кізірія – радник адміністрації Президента України, експерт Фонду Інновацій та Розвитку, залучений Міністерством юстиції консультувати з питань розвитку центрів адміністративних послуг, у своєму інформаційно насиченому виступі зауважив, що електронний сервіс, електронний парламент зокрема, – це інструмент для прямого зв’язку громадян зі своєю владою. У 21 столітті інструментів для такої можливості дуже багато. Створення і розвиток таких інструментів – гарантія того, що ваш голос, голос кожного громадянина, може дійти до свого обранця і впливати на щоденні його або її дії. За словами радника Адміністрації Президента, запровадження такої системи у Грузії допомогло громадянам отримати державні сервіси з будь-якої точки країни. В Україні є великий потенціал і його можна використовувати. У 2014 році, коли Давид з українськими волонтерами почали працювати над створенням системи електронних закупівель Prozorro, ніхто не вірив, що можлива її реалізація. Але результат себе виправдав.

Колеги, працівники Інтернет-центрів, що діють на базі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, бібліотек Шевченківського, Солом’янського, Дніпровського районів поділилися досвідом надання допомоги користувачам бібліотек для ефективного пошуку ресурсів е-урядування в мережі Інтернет та використанню е-послуг для задоволення їх соціальних та побутових потреб.