Збережемо культурну спадщину поколінь

Міжнародний день пам’яток і визначних місць відзначається щорічно 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

Свято започатковано з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS), внесеної 18 квітня 1982 року. Рішення про відзначення дати було прийнято Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО у 1983 році.

Діяльність ІCOMOS присвячена збереженню і охороні культурно-історичних місць в усьому світі. Ця організація була заснована в 1965 р. після прийняття Венеціанської хартії 1964 р. Рада оцінює об’єкти, які пропонуються країнами до Списку всесвітньої спадщини ООН. В останні роки ІCOMOS визначає тематику заходів на відзначення Міжнародного дня пам’яток та історичних місць. Таким чином, тематичні круглі столи, конференції, колоквіуми та інші акції фокусують увагу громадськості на певних подіях, національних або місцевих особливостей. У всьому світі цього дня організовуються відвідини визначних місць та пам’яток, проводяться конференції та круглі столи, створюють тематичні публікації в пресі.

В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 р. № 1062/99, його також відзначають щорічно 18 квітня.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон «Про охорону культурної спадщини», котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.

Законом «Про охорону культурної спадщини» визначено також повноваження Кабінету міністрів України у сфері охорони культурної спадщини. Зокрема, занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та внесення змін до нього щодо пам’яток національного значення; подання у відповідні міжнародні інстанції пропозиції про занесення пам’ятки до Списку всесвітньої спадщини; надання дозволу на переміщення (перенесення) пам’ятки національного значення; затвердження Списку історичних населених місць України та змін, внесених до нього; оголошення комплексів (ансамблів) пам’яток історико-культурними заповідниками державного значення та територій історико-культурними заповідними територіями.

15 січня 2016 р. Україна приєдналась до Статуту Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM).

Список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2021 рік налічує 7 найменувань, що приблизно становить 0,62% від загальної кількості об’єктів Світової спадщини у світі.

До списку ввійшли такі об’єкти, як собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра; Ансамбль історичного центру Львова; Букові праліси Карпат; Пункти геодезичної дуги Струве; Резиденція митрополитів Буковини та Далмації; Дерев’яні церкви карпатського регіону; Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора.

Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Тож давайте збережемо нашу національну історичну та культурну спадщину для майбутніх поколінь, адже дбайливе ставлення до об’єктів культурної спадщини є одним з критеріїв зрілості і розвитку суспільства, зростання самосвідомості Українського народу!

Пропонуємо ознайомитись із оглядом літератури з нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць. Додаткову літературу можна знайти у електронному каталозі бібліотеки.