Будівничий великої держави. Ярослав Мудрий

Він дбав про розвиток культури народів Київської Русі. За його правління у великих містах держави відкривалися школи, створювалися місця, де переписувалися книги.

Після перемоги над печенігами у 1034 році  Ярослав Мудрий наказав будувати собор Святої Софії – майбутню найвеличнішу релігійну споруду Київської держави. Храм став своєрідним вищим навчальним закладом. У соборі, в спеціальному приміщенні, ченці перекладали твори європейських авторів на давньоруську мову.

Також при Ярославові значно розширився Київ. За свідченнями тогочасних істориків, місто стало за красою суперником Константинополя. За наказом князя були зведені Золоті Ворота – парадний в’їзд до Києва, оздоблений дорогоцінними металами та камінням.

Ярослав Мудрий мав велику власну бібліотеку. За свідченнями істориків, вона складалася з кількох тисяч книг. Більша частина діянь князя пережили свій час. Його спадком стали літописи і закони, добре налагоджені зв’язки з країнами Європи.

В читальній залі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки 11 липня 2023 року відкрито книжкову виставку «Будівничий великої держави. 1045 років від дня народження Ярослава Мудрого».  До уваги відвідувачів пропонується підбірка тематичної історичної та художньої літератури, друкованих монографій, наукових статей, фотоальбомів тощо.

Чекаємо на вас, шановні книголюби.
Виставка триватиме до 5 серпня.