Левко Боровиковський – забутий романтик

На сторінці бібліотеки у Facebook 17 липня відбулася мистецька лекція  Анатолія Горового про знаного українського поета, фольклориста, етнографа XIX століття Левка Боровиковського.

Хоч де б він знаходився, скрізь етнограф нотував народні перекази, повір’я, забобони, способи народного лікування різних хвороб тощо. Із висоти майбутнього здається, що в багатьох галузях української культури Левко Боровиковський був і залишався осадчим, котрий як першопоселенець приходив, засновував населений пункт в україністиці, аби незмінно рухатися далі.

Як незмінний першовідкривач, літератор розширив жанрове багатство української поезії: літературна пісня; романтична балада; лірична елегія; байка, – а ще – поширив на національну романтичну поезію мотиви і художні засоби народної пісні, у чому Левко Боровиковський став славетним попередником Тараса Шевченка.

Він був першим українським поетом, котрий залишив бурлескну манеру, започатковану Іваном Котляревським, і, зрештою, став одним із перших українських романтиків, розвиваючи в нашій літературі поширений у Європі жанр, щоправда, виключно на народній основі. Найвідоміший в Україні автор романтичних балад, у тому жанрі Левко Боровиковський створив 24 твори, різні за своїми художніми вартостями, але саме вони принесли майстрові заслужену славу.

У прямому етері лектор процитував пісні та балади Левка Боровиковського. Запрошуємо до перегляду відеозапису!