Голоси епох

Мистецтво змиває з душі пил буденності.

                                                 П. Пікассо

18-05-2020 Музеї – це ті місця, де можна зустрітися з минулим, побачити сьогодення та зазирнути в майбутнє. Саме тут ми знайомимося із важливими історичними подіями і постатями, дізнаємося більше про свій край, свій народ, гортаємо важливі сторінки історії. 18 травня вже протягом 43-х років весь світ відзначає День музеїв.

1946 року було створено міжнародну організацію для підтримки і розвитку музеїв ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв). До її складу зараз входить більш ніж 44 000 учасників із 200 країн, котрі тісно співпрацюють з ЮНЕСКО та іншими організаціями.

Міжнародний день музеїв з’явився на календарі у 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM було прийнято пропозицію про заснування свята. Ця подія є приводом для підвищення обізнаності про те, наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства.

Від Америки до Океанії, включаючи Африку, Європу та Азію – цей міжнародний захід підтвердив свою популярність.

У кожної держави є культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного і вдихнути на повні груди повітря, просочене духом часу.

У цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо демонструють свої експозиції. В одних музеях проходять цікаві виставки, наукові конференції, в інших організовуються музейні свята просто неба, дні відкритих дверей тощо. Однією зі складових свята є «Ніч в музеї» – міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції та взяти участь у різноманітних заходах вночі. Основна мета акції – показати ресурси, можливості та потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь.

Понад 50 тисяч музеїв у різних країнах світу (а в Україні їх більше 550-ти) святкують свій професійний день, демонструючи успіхи й досягнення щодо комплектування, збереження, обліку, вивчення і популяризації унікальних історико-культурних пам’яток, а також виокремлюючи і наголошуючи на тих проблемах, що існують у музейній галузі у зв’язку з нестачею коштів, відсутністю уваги урядовців і громадськості, з суто фахових кризових питань у музейній сфері, зокрема у напрямку експозиційної, реставраційної діяльності тощо.

Музеї є частиною культурного ландшафту і природного середовища, центрами життя громад. Заведено вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Завдяки технологіям, аудиторія музею сьогодні є значно ширшою за ту, яка переступає поріг музею, а відвідувачами чи користувачами музейних послуг є й ті, хто на відстані користується оцифрованими колекціями, мультимедійними додатками і ділиться своїми враженнями у соціальних мережах.

Починаючи з 1992 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов’язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх.

Тема дня музеїв-2020 – «Музеї за рівність: різноманіття та інклюзія».

Цьогорічний день музеїв має стати майданчиком для різних поглядів і точок зору, які має строкате суспільство, та інструментом для подолання упередженості, яку часто воно ж демонструє.

Оберігаючи свої основні місії – збирання колекцій, збереження, комунікації, дослідження, виставки, музеї трансформують діяльність так, щоб залишатися ближче до спільнот, яким вони служать. Сьогодні вони шукають інноваційні шляхи розв’язання сучасних соціальних проблем і конфліктів.

Оскільки музеї дедалі більше перетворюються на культурні хаби, вони також знаходять нові шляхи до поважного ставлення до своїх колекцій, їхньої історії та спадщини, створюючи традиції, які матимуть новий сенс для майбутніх поколінь і актуальність для все більш різноманітної сучасної аудиторії на глобальному рівні.

У цей день ми надсилаємо наші вітання колегам – співробітникам Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького. Бажаємо їм натхнення, творчої наснаги і успіхів у збереженні нашої культурної спадщини.

Пропонуємо літературу з фонду бібліотеки.

Музеї та музейні експозиції публічних бібліотек Києва / [упоряд. О. І. Романюк, О. Р. Дудок ; ред. О. М. Трубайчук] ; Департамент культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) ; Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих м. Києва. – Тернопіль : [ТОВ «Терно-граф»], 2017. – 24 с. : іл.

У книзі показано різні тематики експозиційної роботи бібліотек у супроводі  багатьох ілюстрацій. Також до уваги читачів надано адреси та режим роботи бібліотек.

 

Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького : ілюстроване інформаційне видання / [упоряд. Н. Терехова та ін.] ; Головне управління культури і мистецтв виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). – Київ : КИЙ, 2007. – 144 с. : іл., портр.

 

Київ – місто музей. Київ – місто музеїв : нариси = Kyiv – museum city. Kyiv – city of museums. пер. с англ. Т. А. Хмелевська ; худож. Р. Я. Власюк. – Київ : Кий, 2007. – 190 с. : іл. – (Бібліотека музею історії міста Києва).

Двомовний україно-англійський путівник, у якому можна знайти інформацію про  київські музеї.