День Військово-Морських Сил Збройних Сил України

02-07-2020 День Військово-Морських Сил Збройних Сил України – професійне свято військовослужбовців і працівників Військово-Морських Сил Збройних Сил України. З 2015 року відзначається в першу неділю липня і встановлене згідно Указу Президента України № 331/2015 від 12 червня 2015 року.

Дата святкування, як і сама назва свята військових моряків України – «День флоту України» змінювались неодноразово. Вперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року. В цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, були урочисто підняті військово-морські прапори України. День ВМС ЗС України був установлений на прохання Військової Ради Військово-Морських Сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту «Море-96» (30 липня – 1 серпня 1996), указом Президента від 17 серпня 1996 року.

Згідно Указу Президента України № 259/2006 від 24 березня 2006 року День Військово-морських Сил Збройних Сил України відзначався щорічно в першу неділю липня.

З 2012 року, згідно Указу Президента України від 30 грудня № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День флоту України відзначався в останню неділю липня.

Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту і визначенням його авторитету як у Севастополі, так і в Україні в цілому. Крім того, воно засвідчило перемогу не лише військових моряків, а всього українського народу у виснажливій боротьбі за флот, за право України бути морською державою. У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України в першу неділю липня.

Прикметно, що на липень припадають найзначущі дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918-го відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України; того ж таки липня 1918 було створено постійно діюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків; 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України; 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96». А якщо дивитися в зовсім сиву давнину, то не можна не згадати морський похід і блискучу перемогу київського князя Олега під Константинополем у червні – липні 907 року. Нині, у зв’язку з російською окупацією Криму, штаб ВМС України знаходиться в Одесі.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на цю тему.

Паламарчук, М. О. Військово-морська міць та її межі / Максим Паламарчук. – Київ : Наш формат, 2019. – 198 с.

Протягом століть на морі точилося протистояння. Нідерланди, Британія, США, Японія та інші держави боролися за титул володарів морів та океанів. Той, хто його здобував, не лише перетворював контроль над морем на капітал, але й отримував серйозні важелі впливу на світову політику. Як поставали та занепадали найпотужніші флоти світу? Що таке дипломатія канонерок? Як зміниться війна на морі у XXI столітті?

У цій книжці фахівець з безпекових досліджень Максим Паламарчук пояснює, як броненосці, дредноути, авіаносці ставали інструментами впливу на світовій арені, а також аналізує, як найпотужніші держави вплітають свою морську міць у ширший контекст політичної стратегії.

Калініченко, О. Кортик : діяльність підводних мореплавців Одеси останньої чверті XIX ст. як історичне обгрунтування можливого відновлення ВМС ЗС України / Олександр Калініченко. – Одеса : КП ОМД, 2019. – 399 с. : іл., табл.

В монографії проведено кліометричні дослідження розвитку підводного мореплавства XV-XIX ст. Окреслено національні напрямки наукового підводного мореплавства, які існували в Російській імперії з XIX ст. та до її розпаду. Розглянуто моральні аспекти українського військового мореплавства та запропоновано шляхи їх вирішення з посиланням на історичне підґрунття українських попередників.

  

Тинченко, Я. В. Військово-морські сили України. 1917-1921: науково-популярне видання. – К.: Темпора, 2012. – 116 с.: іл.

Виданням «Військово-морські сили України, 1917–1921» видавництво «Темпора» продовжує серію книжок, присвячених організації, уніформі та військовим діям збройних сил України доби Визвольної війни. На відміну від інших досліджень, що розглядають історію українського флоту, автор використав низку документів та газетних публікацій того часу, невідомих спеціалістам та широкому загалу. У книзі також вміщено велику кількість фото, частина з яких публікується вперше.

 

Нарет, В. Одісея військового моряка ; Моряки та солдати Севастополя : документально-художні повісті та оповідання / Вадим Нарет. – Київ : [Б. в.], 2011. – 95 с. : портр.

Збірка включає такі повісті та оповідання, як «Шлях до правди» ; «Одиссея военного моряка» ; «Моя семья» ; «Случилась ошибка» ; «Моряки та солдати Севастополя», в яких розповідається про історію військово-морських сил та оборону Севастополя.

Лукінюк, М. В. Фарватери долі : цивільно-військова сухопутно-морська пригодницька трилогія / Михайло Лукінюк ; [передмова Л. Горлача, Б. Кожина]. – Київ : Просвіта, 2010. – 703 с.

«Фарватери долі» – цивільно-військова сухопутно-морська пригодницька трилогія. Книга, для тих, хто служив на флоті; відслужив в піхоті; не служив і не буде, але в глибині душі завжди хотів дізнатися, чим зумовлене флотське братство; для тих, хто не служив, але буде. Для всіх не байдужих до пригодницьких подій.

 

 

Тинченко, Я. Українські збройні сили : березень 1917 р. – листопад 1918 р. (організація, чисельність, бойові дії) / Ярослав Тинченко. – [Київ] : Темпора, [2009]. – 455 с., 23 с. фотоіл.

Книга являє собою дослідження історії збройних сил України 1918–1919 рр.: їх створення, участь у бойових діях, формування окремих військових частин.

Видання розраховане на істориків, студентів гуманітарних факультетів, усіх, хто цікавиться історією України початку ХХ ст.

 

 

 

Мамчак, М. Флотоводці України : історичні нариси, хронологія походів / Мирослав Мамчак. – Снятин : Прут Принт, 2005. – 400 с. : іл., портр.

Книга «Флотоводці України» є першим у ВМС України дослідженням багатовікової історії розвитку вітчизняного флоту. І адресується вона у першу чергу морякам Військово-морських сил, тим, хто бажає пов’язати свою долю з морем і морською службою, хто турбується про морську справу, хто цікавиться і любить морську історію України та вітчизняного флоту і готовий їх продовжувати.

 

 

 

Данілов, А. Український флот : біля джерел відродження / Анатолій Данілов. – Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2001. – 600 с. : іл.

У книзі спогадами автора, інших учасників, документами та матеріалами ЗМІ відтворюється хронологічний хід подій у Севастополі, на Чорноморському флоті і в Криму в 1989-1992 роках, що спричинилися до відродження і становлення ВМС України.

Цією книгою автор зробив вагомий внесок у продовження славетної історії українських військових моряків. Її громадянський, патріотичний пафос може бути використаний у справі виховання наступних поколінь героїчної української молоді. Розрахована на широкий читацький загал.