Мелодія кохання у творчості Наталії Гурницької

08-07-2020 «Мелодія кохання не обов’язково звучить високими словами та глибоким змістом. У неї свої закони, а емоція та інтонація промовлених фраз дарує більше, аніж поема з тисячі слів» – так чуттєво описує найсвітліше людське почуття Наталя Гурницька, авторка роману «Багряний колір вічності». У її романах кохання не банальне, а навіть заборонене, як приміром у першому романі «Мелодія кави в тональності кардамону».

7 липня у прямому етері львівська письменниця зустрілася із читачами. Вона захоплено поділилася історією написання своїх романів. Історичне тло її тестів – революційні й військові події ХІХ, ХХ і ХХІ століть. А тому пані Наталя студіює історичні документи, переглядає достовірні факти до найдрібніших деталей жіночого гардеробу і кухонного начиння описуваної епохи. Адже головні героїні її романів – жінки, які хочуть подобатися чоловікам, прагнуть бути коханими.

Історія молодої дівчини Анни розпочинається в романі «Мелодія кави в тональності кардамону». Її кохання до значно старшого одруженого шляхтича Адама поза усіма соціальними нормами того часу – вона утікачка, утриманка, коханка. Шлях Анни, сповнений поневірянь, продовжуються у наступному романі – «Мелодія кави в тональності сподівання». Наталя Гурницька розповіла онлайн-аудиторії, що саме зараз працює над рукописом, який стане третьою фінальною частиною історії Анни й називатиметься «Мелодія кави в тональності кохання».

«Багряний колір вічності» – новий роман письменниці. Для пані Наталі ця історія є напрочуд особливою та інтимною, адже в основу покладено справжні життєві події сестри її бабусі, яка жила в передвоєнному Львові. Початок Другої світової війни, репресії, висилка в Казахстан і нелюдські умови існування – все це спіткало Ірену Лозинську, головну героїню роману. Тим паче, романи Наталі Гурницької стали справжньою сімейною сагою, адже Ірена – це правнучка Анни в художній оповіді. Багряний – один із улюблених барв авторки. У романі він втілює колір крові на снігу, колір суниць, коларового намиста. Квінтесенцію цього роману є зв’язок поколінь, генетична пам’ять. Адже у тексті згадані події Євромайдану, війни з Росією.

Сюжет, історичне тло, вишуканість манер героїв й драматична історія кохання сприяли тому, аби романи письменниці стали екранізованими. Наталя Гурницька надзвичайно захоплена процесами зйомки, акторами. Тому письменниця повідомила, що у 2021 році з’явиться серіал за мотивами перших романів «Кава з кардамоном» (тизер можна переглянути на YouTube), а повнометражний фільм вийде на екранах кінотеатрів у 2022 році.