Міжнарожний день безневинних дітей – жертв агресії

4 червня світ відзначає Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.  Історія відзначення цієї дати починається з 19 серпня 1982 року, коли Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня щороку як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Цей день нагадує нам про найбільш беззахисних та невинних жертв конфліктів.

Для України ця дата має особливе значення. З початком війни на Донбасі у 2014 році та після повномасштабного вторгнення росії у 2022 році, життя українських дітей зазнало кардинальних змін. Вони стали безпосередніми свідками і жертвами, втратили свої домівки, батьків, здоров’я, а найгірше – свої життя. Більше ніж 1899 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 30 травня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 550 дітей загинули та понад 1354 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ці цифри – не просто статистика, це зламані долі та невимовний біль.

Всесвітній день безневинних дітей – жертв агресії – це не лише день пам’яті, але й день відповідальності перед майбутнім. Це заклик до всіх нас боротися за мир і захищати права дітей, щоб жодна дитина не стала жертвою війни. Україна та світ не повинні забувати про цінність кожного дитячого життя і кожен з нас несе відповідальність за створення світу, де діти можуть жити без страху, насильства та агресії.

Діти – це наше майбутнє, тож ми повинні робити все можливе, щоб вони могли рости в мирі та безпеці.

Інтернет-ресурси: