День Української Державності

16 лютого 2018 року колишні Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко звернулися до нації та парламенту з ініціативою започаткування Дня Української Державності. Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року. Після проведення Архиєрейського собору в травні 2023 року Православна церква України ініціювала перенесення Дня Української Державності через календарну реформу, адже свято князя Володимира Великого в ПЦУ та УГКЦ з 2024 відзначатиметься 15 липня. 28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроект, який переносить День Української Державності з 28 липня на 15 липня. Цей день нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни. Прийняття у 988 році християнства стало для України цивілізаційним вибором. Ми є спадкоємцями Русі та Тризуба Володимира Великого.
День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Наші захисники державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА. Сучасні Збройні сили України, стримуючи агресора, захищаючи суверенітет і незалежність України, доводять, що українці – народ-військо. Тому нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність.
В читальній залі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки 15 липня відкрито книжкову виставку «Україна суверенна: від витоків до сьогодення», до Дня Української Державності. До уваги відвідувачів пропонується підбірка тематичної історичної, наукової літератури, друкованих монографій, фотоальбомів тощо. Виставка триватиме до кінця серпня цього року.
Чекаємо на вас, шановні книголюби.

Задати питання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *