Київські неокласики: Михайло Драй-Хмара

Михайло Драй-Хмара – відомий український поет, літературознавець, перекладач. Представник київських неокласиків. Народився 10 жовтня 1889 року в с. Малі Канівці, що на Черкащині, в родині Панаса і Ганни Драїв. Заможні батьки дали змогу Михайлові здобути хорошу початкову освіту у Золотоноші, та продовжив навчання в Черкаській гімназії. Закінчивши гімназію, він поза конкурсом, як стипендіат, вступив до Колегії Павла Ґалагана в Києві.

По закінченні Колегії 1911 року Драй-Хмара вступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Тут він працював у семінарі академіка Володимира Перетца. 1915 року Михайло, закінчивши університет, залишився в ньому для підготовки до професорського звання, яке отримав у 1918 р.

У 1918–1923 рр. працював в нещодавно відкритому Кам’янець-Подільському державному українському університеті. Там же, у Кам’янці-Подільському, народилася єдина донечка Михайла Панасовича – Оксана. З 1923–1929 рр. він очолював кафедру українознавства Київського медичного інституту; з 1930 по 1933-й працював у Науково-дослідному інституті мовознавства при Всеукраїнській академії наук.

Викладацьку діяльність поєднував з поетичною. Перша поетична збірка «Проростень» побачила світ у 1926-му й отримала схвальні відгуки від Максима Рильського.

Літературознавча діяльність присвячена вивченню життя і творчості Лесі Українки і  увінчалася монографією «Леся Українка : життя й творчість» . Це була перша монографія, присвячена поетесі, тому Михайла Панасовича вважають першим її біографом.

Крім літературознавчої, поетичної діяльності Михайло Панасович активно перекладав, адже володів 19-ма мовами.

21 березня 1933 року Михайла Панасовича заарештували та нахабно звинуватили в приналежності до контрреволюційної організації у Кам’янецькому університеті. Однак слідству забракло доказів — і 11 травня 1933 року ученого випустили, а 16 липня 1934 року справу припинили та звільнили Михайла Панасовича під підписки про невиїзд Другий арешт (6 вересня 1935 року) і заслання на Колиму на 5 років не забарилися.

Михайло Панасович помер 19 січня 1939 року о 23.15 у приміщенні медпункту лікарської ділянки Устьє Тайожна. Поховано його на правому березі річки Паутова, могила № 3 за 300 м від річки, а від табірного пункту Горна Лаврюкова до 1 км.

На честь Михайла Драй-Хмари в Україні названі  вулиці у Києві, Полтаві, Миколаєві та Дніпрі. З нагоди 125-річчя від дня народження за ініціативи фонду Миколи Томенка «Рідна країна» 6 листопада 2014 року на будинку по вул. Садова, 1/14, що біля Кабміну, урочисто відкрили меморіальну дошку Михайлові Драй-Хмарі.

У грудні 2015 року була презентована найповніша збірка творів Михайла Драй-Хмари. Упорядником видання став літературознавець, заступник директора Інституту літератури ім.  Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко. Автори передмов — Іван Дзюба та Микола Томенко.

З нагоди 135-річчя з дня народження поета, науковця пропонуємо бібліографічний покажчик «Київські неокласики: Михайло Драй-Хмара». Радимо переглянути літературний вечір «Я говорю устами мільйонів», присвячений Драй-Хмарі проведений 08.10.2024 р. за участі Миколи Томенка і Вусатюк (Котенко) Наталії Володимирівни, молодшого наукового співробітника відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка. Дізнатися більше та знайти літературу про Михайла Панасовича можна в електронному каталозі бібліотеки.