22 січня – День Соборності України!

22 січня – величний день в історії України. Далекого 1919 року в Києві було проголошено Акт злуки, яким об’єднано Українську Народну Республіку та Західно-Українську Народну Республіку.

Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Подія має велике політичне та історичне значення для сучасної української державності.

Ми відзначаємо дві надзвичайної ваги історичні події: проголошення незалежності України та День Соборності.

Проголошення Акту злуки українських земель    на Софійській площі в Києві, 22 січня 1919 р.

Українська незалежність була проголошена в умовах російської більшовицької агресії. Бойові дії спонукали Центральну Раду відмежуватися від Росії, і, таким чином, прийняттям Акту Злуки питання «автономія чи самостійність» було вирішено, а це давало можливість стати твердо на міжнародній арені і приступити до організації нової державної сили.

Українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року. Цьому було присвячене закрите засідання Малої ради. Воно розпочалося 22 січня і закінчилося вночі 25 січня. На обговорення винесли три проекти: Михайла Грушевського, Володимира Винниченка та Микити Шаповала, але врешті виробили спільну редакцію, яка й увійшла в історію як доленосний IV Універсал Української Центральної Ради. А вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – Українська Народна Республіка відзначила урочистим ухваленням Акта Злуки із Західноукраїнською Народною Республікою. Вперше проголошувалась Українська Народна Республіка (УНР) – українська держава зі столицею в Києві.

Голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський, 1917 р.

Текст IV Універсалу містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Ради Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

Перед проголошенням IV Універсалу виступив голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський. Голосували за документ поіменно:
«за» – 39 осіб, «проти» – 4, «утрималось» – 6.

В. Винниченко-перший голова Директорії УНР (14 грудня1918р.- 13 лютого 1919р.)

У першу річницю проголошення незалежності УНР в Києві на Софійській площі на урочистих зборах був проголошений Універсал Директорії Української Народної Республіки. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося:

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”.

Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, що були в складі різних держав.

С. Петлюра-другий Голова Директорії УНР  (11 лютого 1919 р.-10 листопада 1920 р.), головний отаман військ УНР.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за двадцять років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб.

У 71 річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель, більше мільйона людей створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Українська Народна Республіка – перша українська держава у ХХ столітті. Історики справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

Сьогоднішній день є приводом нагадати про єдність і неподільність українських земель, про духовну консолідацію та згуртованість громадян, які є не тільки базовою цінністю, а й передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Ознайомитись з тематичним оглядом можна за посиланням: https://bit.ly/325qlH0

Дізнатись, яка література є в бібліотеках міста та обрати книжку для читання ви можете в електронному каталозі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.