Діалог з головою НСПУ Михайлом Сидоржевським

Ми живемо у світі, в якому скасовано обмеження швидкості, а гальма зламані, через що все раптом стає можливим. Росіяни ще раз довели, що життя може бути таким коротким, як смерть: ще не встигнеш озирнутися, а того, що було, давно нема.

Кожен боронить свій фронт: військовий, волонтерський, гуманітарний. У кожного зараз своя зброя, і для декого ця зброя – мистецтво.

Про культуру під час війни говорить у прямому етері 23 січня історик, поет, художник Анатолій Горовий і голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Михайло Сидоржевський зауважив, що у цій війні вже не може виникати питання, чи є місце культурі. Адже ця війна і є боротьбою за нашу культуру. Це війна за українську самобутність, за те, чим займаємось, які життєві рішення ухвалюємо щодня, як вміємо активізуватись, солідаризуватись і протестувати, які пісні слухаємо та співаємо, які книги видаємо та читаємо.

За словами Анатолія Горового, у нашій реальності вже ведуться дискусії: з якими “артефактами” ми матимемо справу після війни? Якою буде наша культура й Україна загалом? Після перемоги ми ніби повернемось у постапокаліптичний світ, щоб відбудувати наші зруйновані міста і створити новий світ.

Більше про розмову із Михайло Сидоржевським дивіться у відеозаписі.

Фото для новини використано з Інтернету.