Екзистенціалізм. Два погляди

Екзистенціалізм або філософія існування (фр. existentialisme від лат. exsistentia — існування) — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору. Про філософські постулати й психологічні підвалини екзистенціалізму у прямому етері 17 липня розмовляли поет й художник Анатолій Горовий та психолог, поетеса, переможниця конкурсу “Поетична зима Миколи Сома” 2021-2022 Юлія Любшина.

За словами Анатолія Горового, екзистенціалізм підкреслює, що людина відповідає за свої дії лише тоді, коли діє вільно, має свободу волі, вибору і засобів їхньої реалізації. Формами прояву людської свободи є творчість, ризик, пошук сенсу життя, гра та ін. В українській літературі екзистенціалізм проявився у творчості Валер’яна Підмогильного (повість «Остап Шаптала», збірка новел «Проблема хліба», роман «Місто»), Степана Процюка (роман «Інфекція»), Віктора Домонтовича, Івана Багряного, Тодося Осьмачки, Василя Барки, Михайла Осадчого, Валерія Шевчука, у поезії представників «нью-йоркської групи», в ліриці Василя Стуса.

Юлія Любшина розповіла, що екзистенціальна психологія виникла як послідовний, цілісний підхід до розуміння людського поведінки. Екзистенціальна психологія підкреслює унікальність особистого досвіду конкретної людини. Провідною її метою є вирішення проблеми відновлення автентичності особистості – відповідності її буття у світі її внутрішній природі.

Більше про етер ви можете дізнатися у відеозаписі.