Іван Богун. Лекція до Дня державності

Іван Богун  – Полковник Подільський, Кальницький і Паволоцький, наказний гетьман Війська Запорозького, талановитий військовий і державний діяч, часу Хмельниччини, один з провідників визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої. Після смерті Богдана Хмельницького Богун підтримав курс Івана Виговського та Юрія Хмельницького на незалежність від Московського царства. Так само знаменитий полковник не підтримував прагнення зазначених гетьманів зблизитися з Річчю Посполитою та Османською імперією.

Саме через свої погляди Іван Богун є взірцем відданості ідеї незалежної України. 28 липня, з нагоди Дня української державності, у межах проєкту “Видима бібліотека” відбулася просвітницька лекція від історика, мистецтвознавця Анатолія Горового про військового діяча.

Лектор розповів про визначну роль Богуна у битві під Берестечком  1651 року. Коли хан зрадив Богдана Хмельницького і ганебно втік з поля бою, а за ним і вся орда, гетьман передав командування кропив’янському полковникові Філону Джалалію і разом з Іваном Виговським кинувся за ханом, щоб умовити його повернутися на поле бою. У наступні роки Іван Богун провів не одну переможну битву. В історію він увійшов і як полководець, який виступив проти зближення України з Москвою і підписання Переяславської угоди, а згодом очолив антимосковську старшинську опозицію.

Як писав до польського короля коронний обозний Анджей Потоцький, Іван Богун був з тих козаків, для яких «найвища державна рація — щоб не бути ні під вашою, королівською, милістю, ні під царем».

Дізнавайтеся більше про козацьку честь Івана Богуна у відеозаписі лекції.