Майстер жанру короткої розповіді

Американський прозаїк О. Генрі (справжнє ім’я Вільям Сідней Портер) народився 11 вересня 1862 року в Гринсборо, штат Північна Кароліна.

Покинувши школу, п’ятнадцятирічний Біллі Портер став за аптечний прилавок. Робота в оточенні мікстур від кашлю й порошків від бліх згубно вплинула на його й без того підірване здоров’я.

У 1882 році Біллі вирушив до Техасу, два роки жив на ранчо, а потім влаштувався в Остині, служив у земельному управлінні, касиром і рахівником у банку. З кар’єри банкіра у майбутнього прозаїка не склалося, адже його звинуватили у розтраті 1150 доларів. Проти Портера порушили кримінальну справу, і в лютому 1896 року він у паніці тікає до Нового Орлеана, а звідти — до Гондурасу. У цій країні доля звела Портера з приємним джентльменом — професійним бандитом-грабіжником Елом Дженнінгсом.

Багато пізніше Дженнінгс, відклавши револьвера, взявся за перо й створив мемуари, в яких згадував цікаві епізоди латиноамериканських пригод. Друзі брали участь у місцевому гондураському путчі, потім втекли до Мексики.

У Мексиці Портер отримує телеграму про суттєве погіршення здоров’я дружини. Він встиг з нею побачитися незадовго до смерті. Після похорону дружини його заарештували. У суді дали п’ять років каторги. У засланні Портер пробув три роки й три місяці. Звільнився достроково (за зразкову поведінку й хорошу роботу в тюремній аптеці) влітку 1901 року.

 Наприкінці 1903 року О. Генрі підписав контракт із нью-йоркською газетою “World” на щотижневу здачу короткого недільного оповідання — по сто доларів за один твір. Цей гонорар на той час був досить великий. Річний заробіток письменника дорівнював прибуткам популярних американських романістів.

Але скажений темп роботи міг вбити й більш здорову людину, ніж О. Генрі, який не міг відмовити ще й іншим періодичним виданням. Протягом 1904 року О. Генрі надрукував шістдесят шість оповідань, за 1905 — шістдесят чотири.

Останні тижні життя О. Генрі провів сам-один у злиденному готельному номері. Він хворів, уже не міг працювати. На сорок восьмому році життя, 5 липня 1910 року у нью-йоркській лікарні він перейшов у інший світ, на відміну від своїх героїв, так і не діставши чудесної допомоги.

До 160-річчя прозаїка пропонуємо, підготовлений відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування бібліографічний список літератури «Майстер короткої розповіді». Більше знайти літературу  про життя та творчість В. С. Портера можна у електронному каталозі бібліотеки.