Онлайн-лекція “Вільна поезія духу”

Відбулася мистецька онлайн-лекція «Волт Уітмен. Микола Воробйов. Вільна поезія духу». Мистецтвознавець, письменник та художник Анатолій Горовий об’єднав та порівняв двох абсолютно несхожих між собою авторів, яких ще ніхто не намагався порівняти. Модерувала подію Богдана Гайворонська.

Волт Уітмен і Микола Воробйов споріднені тим, що їхні поезії утворені від внутрішньої свободи, від рідного краю, який вони всотали в себе, як молоко рідної мами. Врешті, тільки той і є справжнім поетом, в кого поезія проростає із власної особистості, із власних відчуттів, що і творить свою неповторну форму. Але щоб так творити, потрібно мати в собі конкретні культурні та глибоко національні набутки.

І неважливо, в якому суспільстві ти живеш — демократичному чи тоталітарному. Бо людина лиш тоді вільна, коли має внутрішню особисту свободу. Це те, що об’єднує Волта Уітмена та Миколу Воробйова. Два таких несхожих поета — американець та українець — дві вершини людського духу, дві вільних від обставин та внутрішнього егоїзму людини. І для Уітмена, і для Воробйова головне — не брязкальця зовнішнього успіху, а самовіддане служіння поезії як такій. Саме тому ці поети поза часом, поза примхливістю тієї чи іншої моди. Вони є прикладом для наслідування, але не епігонства.

Дізнайтеся більше про двох героїв нашої оповіді, дивіться запис прямого етеру.