Підсумки проєкту “Видима бібліотека”

Сьогодні у бібліотеку завітали наші партнери по співпраці – представники Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України для того, аби висловити подяку колективу за активну участь у духовному розвитку осіб, які відбувають покарання, за реалізацію пілотного проєкту “Видима бібліотека” та наповнення книжками фондів бібліотек установ виконання покарань. А ще бібліотека отримала чудові подарунки.

Проєкт “Видима бібліотека” (назвали його так, бо мали на меті зробити бібліотеку видимою і для тих, хто за мурами та гратами) тривав з червня по грудень 2021 року. За цей час проведено 13 зустрічей онлайн із засудженими 11-ти установ виконання покарань, організовано виставку творчих робіт засуджених, бібліотека взяла участь у благодійному вечорі, провела збір та передала книжки у бібліотеки установ виконання покарань.

Людину, що вчинила злочин, відправляють за грати, щоб уберегти суспільство від можливих нових злочинів. Але чи замислюємося ми, що відбувається у день, коли брама відчиняється, і засуджений знову повертається у суспільство. І дуже важливо, щоб у цей момент суспільство було готове його прийняти, а він відчував себе комфортно в соціумі, що дуже змінився. Це важливо усім: і колишньому ув’язненому, і оточуючим.

Цей проєкт спрямований на ресоалізацію ув’язнених, і суть його, якщо коротко, у тому, що допомога тим, хто відбуває покарання, робить наше життя більш безпечним, коли вони повертаються у наш соціум. Якщо колишній ув’язнений повноцінно інтегрується до соціуму, ризики його повернення на криву доріжку (і заподіяння шкоди тому ж таки суспільству) значно знижуються.

Проєкт завершено. Хай живе продовження проєкту!

Ми обговорили питання продовження співпраці та розширення меж реалізації проєкту. Попереду нас чекає багато праці, що має сенс і є насправді дуже важливою.