Прямий етер з Ольгою Погинайко

21 січня відбувся прямий етер з книгознавицею й ентузіасткою Ольгою Погинайко. Перспективи української книги – таку назву отримала онлайн-бесіда. Модерувала трансляцію Ірина Костюк.

Ольга Погинайко володіє багатолітнім досвідом у книжковій справі. Вона очолює книгарню «Смолоскип» при однойменному видавництві уже майже 13 років й водночас є заступницею директора видавництва. Її діяльність ще з студентських років присвячена книгам. Ольга Погинайко – випускниця Києво-Могилянської Академії, магістр філології (2005). Перекладачка (Пітер Баррі. Вступ до теорії (2008). У 2015-2018 роках була учасницею книговидавничої ради при КМДА. Ольга Погинайко позиціонує себе як активна читачка (має хорошу бібліотеку), посткросерка, мандрівниця.

Книгознавиця Ольга Погинайко розповіла глядачам історію створення видавництва «Смолоскип». Воно має діаспорне походження, адже засноване українськими емігрантами в місті Балтимор, США. Першою книжкою, яка з’явилася друком у видавництві «Смолоскип», була книжка Осипа Зінкевича «З генерації новаторів: Світличний і Дзюба» (1968).

Після здобуття Україною незалежності воно перенесло свою діяльність в Україну. У США «Смолоскип» видавав дисидентську і правозахисну літературу, а також твори українських письменників, репресованих сталінським режимом. В Україні «Смолоскип» видає дебютні книжки наймолодших авторів, ставлячи собі за мету створювати і розширювати середовище української творчої молоді.

Ольга Погинайко активно слідкує за сучасним літературним процесом та аналізує читацькі уподобання українців. Вона висловила слушне міркування, що книга не втратить свої позиції у боротьбі з глобальною діджиталізацією. Адже для наймолодшого покоління зумерів гаджети й новомодні смартфони не мають вау-ефекту. Сучасні малята з перших місяців намагаються освоїти планшети, для них це не є викликом і досі незнаним азартом. Вау-ефект якраз може створити грамотно оздоблена книга з інтригуючим вмістом.

У прямому етері Ірина Костюк та Ольга Погинайко влаштували своєрідний батл «Бібліотека VS Книгарня». Основою такої дискусії стали коментарі дописувачів у Фейсбуці. Що обирає сучасний читач, де шукає книгу і хто все-таки в тренді – бібліотека чи книгарня?

Дивіться запис прямого етеру та діліться своїми міркуваннями.