Онлайн-лекція “Сергій Єсенін. Трагедія особистості”

Запрошуємо Вас поринути у ліричну творчість поета-авантюриста Сергія Єсеніна. 6 грудня у прямому етері відбулася розмова про особистість лірика, творчі злети і тиск нової (на той час) радянської влади на митця. Історію творчості Сергія Єсеніна розповів поет і художник Анатолій Горовий.

Життя Єсеніна було недовгим, але вкрай насиченим, інколи й небезпечним. Народився 3 жовтня 1895 року у селі Костянтинове Рязанської області Російської імперії у селянській родині. Хоча Москва була охоплена революційним рухом, молодий поет не захоплювався робітничим життям і не поклав його в основу своєї творчості. Він тягнувся до зображання патріархального минулого Русі, зокрема села. У Петрограді юнак Сергій Єсенін особисто знайомиться з Олександром Блоком – метром російської поезії початку ХХ ст. Це доленосне знайомство справило на Єсеніна ледь не колосальне враження. Адже поету із провінції було непросто розібратися у складному петроградському літературному житті: тут існувало багато напрямів (імажинізм, футуризм). У літературних салонах, де Єсенін читав свої вірші, його називали «селянським пастушком».

Знайомство з Блоком дало величезної наснаги Єсеніну і він розпочав творити поезію свого життя. Складна і цікава доля поета, безліч подорожей, жінок, зміна місць і способу життя в поєднанні з творчим підходом до осмислення дійсності зумовили багатство й різноманітність тем і мотивів лірики Єсеніна. Час творчості Єсеніна – епоха крутих поворотів в історії Росії. Він писав в автобіографії: «Революцію я прийняв, але з селянським ухилом». Інакше й не могло бути. Єсенін не просто лірик – це поет великого розуму, глибоких філософських роздумів. Драматизм його світовідчуття, його напружені пошуки істини, помилки і слабкості – все це грані величезного таланту.

Як події в суспільному й особистому житті впливали на творче мислення Єсеніна? Чому він закінчив життя самогубством, якщо був таким веселим жартівником, улюбленцем жінок, душею компанії в літературних салонах? Ми спробували наблизитися до розгадки у прямому етері.

Деталі у відеозаписі прямої трансляції.