Всесвітній день людей із синдромом Дауна

Всесвітній день людей із синдромом Дауна (World Down Syndrome Day) проводиться щороку 21 березня. Вперше цей день відзначили у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Синдром одержав назву на честь англійського лікаря Джона Дауна, який вперше дослідив генетичну аномалію в 1866 році. Генетичне походження хвороби  у 1959 році обґрунтував французький вчений Жером Лежен.

Двадцять перший день третього місяця року був обраний свідомо, це пов’язано з тим, що захворювання являє собою трисомію за 21‑ою хромосомою. Такі люди мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46.

Синдром Дауна, який є вродженою генетичною аномалією, розповсюджений в усьому світі і це не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків. За даними ВООЗ у світі щороку народжується від трьох до п’яти тисяч дітей із синдромом Дауна, це одна дитина на 1000-1100 здорових немовлят. Таку патологію виявляють ще на етапі внутрішньоутробного розвитку дитини і багато батьків приймають рішення про переривання вагітності.

Люди з синдромом Дауна відрізняються від інших зовні: плоска форма обличчя і перенісся, коротка шия, маленькі вуха, розкосі очі, короткі руки, ноги і пальці, на долонях розташована лише одна складка. В дитячому віці вони розвиваються повільніше, пізніше починають ходити і розмовляти, не вміють аналітично мислити.

Попри все ці  діти зі синдромом Дауна здатні до навчання за спеціальними методиками, можуть освоїти професію і опікуватися собою без зайвої допомоги. В Європі та Америці люди з синдромом Дауна можуть здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю. Деякі з них стають відомими музикантами, акторами і спортсменами.

Таких дітей називають дітьми Сонця, бо вони відрізняються добротою та ніжністю, постійно посміхаються і не здатні на агресію та злобу.

Щороку в світі народжується від трьох до п’яти тисяч дітей з синдромом, в Україні – понад 400.

Через неможливість повного лікування проблем даної аномалії медицина ставить на меті не постійне лікування, а забезпечення нормального соціального статусу для людей, що мають синдром Дауна.

Кожен з нас чимось відрізняється від інших, хтось – кольором очей, зростом, вагою, а хтось має зайву хромосому. Це не є провиною цих людей та їх батьків, це не привід для стигми і дискримінації. Діти з синдромом Дауна не гірші за інших, просто вони потребують більше батьківської любові, більше розвиваючих занять, більше зусиль для соціалізації і збереження здоров’я.

У цей день проводять щорічний міжнародний флешмоб “Lots of Socks”. Його мета – звернути увагу суспільства на проблеми людей з синдромом Дауна. Усім охочим пропонують одягати різнокольорові шкарпетки, щоб зрозуміти як живуть люди з цією проблемою під пильними поглядами суспільства.

Інтернет-ресурси:

Всесвітній день людей із синдромом Дауна

Синдром Дауна. Вікіпедія

10 міфів про дітей з синдромом Дауна, які треба спростувати

5 міфів про людей з синдромом Дауна, які нарешті треба спростувати

Презентація “Синдром Дауна”

Діти з синдромом Дауна. Хто вони?

«Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо»

Всеукраїнська благодійна організація “Даун Синдром”

ВБО «Даун Синдром»

Що потрібно знати вчителю про особливості навчання дітей з синдромом Дауна?

Діти із синдромом Дауна: особливості виховання

Дитина з синдромом Дауна в інклюзії: навчання чи соціалізація?

Як живуть та про що мріють люди із синдромом Дауна

«Добрі люди» казали – твоє життя закінчилося. Мати дитини з синдромом Дауна

«Що ми знаємо про особливості людей із синдромом Дауна»?

Синдром Дауна в Україні: чи реально жити, а не виживати

Презентація “Відомі люди з синдромом Дауна”

Презентація на тему “Синдром Дауна”

Люди з синдромом Дауна, які всупереч обставинам стали знаменитими

Люди з суперздібностями. Історія 33-річної українки з синдромом Дауна

Українська дівчинка з синдромом Дауна стала зіркою реклами та кіно у США

«Діти сонця» між фантазією та реальністю. Кіно дня

Із сонячною зовнішністю: як живе перша в Україні акторка з синдромом Дауна

«Арахісовий сокіл» — фільм про хлопця із синдромом Дауна. Про фільм

Робота з дітьми, що мають синдром Дауна: цікаво про важливе

Волонтери, що пахнуть хлібом

Тепер тут штаб «Старе місто». Інклюзивна луцька кав’ярня волонтерить

Відомі люди з синдромом Дауна: огляд, особливості та цікаві факти

Презентація на тему “Синдром Дауна”

Все про синдром Дауна у фонді ПБ імені Лесі Українки.