Всесвітній день волонтерів

У всьому світі 5 грудня відзначають міжнародний День волонтера – International Volunteer Day.

Свято заснувала Організація Об’єднаних Націй 17 грудня 1985 року в ім’я економічного та соціального розвитку. Цей день дає можливість добровольцям і різним організаціям відсвяткувати свою роботу, поділитися своїми цінностями і розповісти про себе.

Вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був реалізований перший волонтерський проєкт за участі німецької і французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в місцях найбільш запеклих боїв між німецькими та французькими військами. Пізніше цю естафету підхопила Індія, і рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ ст. – понад 100 мільйонів.

Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у різноманітних акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф, природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.

В Україні волонтерство з’явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг». Активна волонтерська діяльність розпочалась у 2014 році під час Революції Гідності.

Повномасштабна війна з росією змусила багатьох людей опинитись у скрутній ситуації. Окрім допомоги держави, на поміч прийшли волонтери. Відтак сотні тисяч людей приєдналися до волонтерського руху.

Волонтером може стати кожен та кожна, хто прагне зробити внесок у перемогу України. Однак щоб якісно та ефективно допомагати населенню чи військовим у час війни, важливо розуміти, що таке волонтерство та як воно працює.

В Україні не існує єдиного державного реєстру волонтерів. Тож, щоб бути волонтером, дозвіл чи окрема реєстрація не потрібні. Як зазначає Українська Волонтерська Служба, можна волонтерити самостійно або стати членом волонтерської групи чи організації.

Посвідки волонтерам видають підрозділи Територіальної оборони, Збройні сили України, Держслужба з надзвичайних ситуацій та органи місцевої влади.

 Війна показала, що українці – сильна, незламна та згуртована нація, готова об’єднатися заради спільної перемоги. Сьогодні під вибухи ракет та снарядів загартовується нова Україна: сильна, вільна і незалежна. Зі своєю власною історією і своїми героями, які віддають свої життя за рідну землю. Наші військові героїчно тиснуть ворога, крок за кроком звільняючи окуповані території нашої держави. Та успіхи на фронті були б неможливими без важкої праці тих, хто підтримує наших захисників у тилу. Сотні волонтерів щоденно важко працюють, щоб забезпечити військових речами першої потреби, дбають про родини загиблих героїв, допомагають переселенцям.

Низький уклін кожному, хто приєднався до волонтерського руху. Тим, хто готує та розвозить їжу, плете маскувальні сітки, виготовляє свічки, шукає та передає на фронт автомобілі, ремонтує військову техніку, збирає кошти на тепловізори, генератори, турнікети та інші необхідні речі.

Інтернет-ресурси:

Міжнародний день волонтера

Список волонтерів російсько-української війни (2014 — дотепер)

Українська волонтерська служба

Волонтерство в Україні

Волонтерські організації, які зараз працюють в Україні

Українські волонтери та фонди, які найбільше допомагають країні під час війни

Скажи їм дякую: 10 благодійних організацій, які наближають нас до перемоги

10 найбільш поширених запитань про волонтерство: відповідає Українська Волонтерська Служба

Перелік організацій, що допомагають біженцям в Україні та за кордоном

20 сайтів для пошуку волонтерських проектів в Україні і за кордоном

Товариство Червоного Хреста України

Українські волонтери ефективніші, ніж міжнародні організації, — дослідження

Волонтерство у Варшаві для підтримки української молоді

Як знайти волонтерів в Європі: новий додаток YesHelp

Допомогти та не нашкодити. Як стати волонтером під час війни

В Україні звільнили від оподаткування зібрані кошти для ЗСУ. Як потрапити у Реєстр волонтерів

Волонтери ООН

Тонни вантажу: хто наближає перемогу України з Лондону?

Благодійні фонди та волонтерів відзначать за надану допомогу

«Свята без тата»: волонтери планують роздати різдвяні подарунки усім дітям в Україні

Цікаві факти про волонтерів

Презентація “Волонтерство в Україні”

Презентація “Волонтери – люди доброї волі”

Досвід волонтерських рухів, способів об’єднання, підтримки та напрямів допомоги, довкола яких об’єднуються українців за кордоном

Волонтерство під час війни в Україні 2022: досвід, поради, плани

Корисна література про волонтерів у фонді ПБ імені Лесі Українки