Вшановуємо пам’ять жертв голодоморів

25 листопада серця всіх українців сповнилися болю та скорботи. У четверту суботу листопада щорічно в Україні вшановується пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. 

Найбільш трагічним за кількістю та своєю жорстокістю був голод 1932-1933 років, який радянська влада організувала з метою знищення української ідентичності та української нації. 

Мільйони українців були приречені на голодну смерть, не маючи доступу до продуктів харчування, коли відбиралися найменші крихти їжі, а за намагання добути хоча б якесь зерня слідувало ув’язнення на 10 років з конфіскацією всього майна або розстріл. Українці гинули сім’ями, цілими селами, але радянське керівництво злочинно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та всіляко приховувало наслідки свого злочину та імена загиблих. Проте у пам’яті народу ніколи не зникнуть згадки про все те, що довелося пережити українській нації. Саме національна пам’ять зміцнює нас та дає сил для подальшої боротьби.

24 листопада бібліотека представила виставку документів, що висвітлюють геноцид українців голодом, у колонній залі приміщення Київської міської державної адміністрації.

Читальна зала Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки підготувала виставку «Скорботний біль і пам’ятка живим», приурочену до Дня пам’яті жертв Голодоморів. Зібрані видання за допомогою архівних документів, спогадів очевидців та наукових праць розповідають про найтрагічнішу сторінку з минулого нашої країни. Виставка триватиме до 8 грудня.