Нас єднає бібліотека

3 червня представники бібліотеки взяли участь у засіданні “за круглим столом” «Україна-Польща: нові можливості співпраці», що відбулося в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. На захід прибув директор Воєводської публічної бібліотеки в Кракові Єжи Вознякевич (Jerzy Woźniakiewicz), який з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну робив усе можливе для допомоги українцям, котрі потрапили до Кракова, організувавши у приміщенні бібліотеки центр гуманітарної допомоги. Нині установа реалізує важливі проекти для підтримки українців, які навчаються, волонтерять і організовують культурно-мистецьку діяльність.

Привітав учасників заходу директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін.

У заході взяли участь письменники, перекладачі, бібліотекарі, діяльність яких пов’язана з популяризацією польської культури в Україні, державні і громадські діячі: директор Польського інституту в Києві, радник-посланник міністра Посольства РП в Україні Ярослав Годун, представники Українського інституту книги, засновниця літературної платформи «LitCom», письменниця Ольга Ольхова, секретар Європейської академії наук, мистецтв і літератури, професор, перекладач Дмитро Чистяк та ін. Модерувала зустріч секретар НСПУтпо роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Пан Єжи Вознякевич ознайомив присутніх з діяльністю бібліотеки, яку очолює, з наявними та потенційними напрямками гуманітарного і культурного співробітництва з українськими інституціями.

Директорка Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Ольга Романюк розповіла про створення у 1988 році у Києві бібліотеки польської громади ім. А. Міцкевича, про меморандум про співпрацю бібліотеки, яку очолює, з краківською бібліотекою, про проведені спільні заходи бібліотек до повномасштабного вторгнення росії , про неоціненну підтримку, яку постійно отримували і отримують нині від польських колег і висловила щиру вдячність польським друзям.

Пан Єжи привіз на захід сувеніри, серед яких значки “Нас єднає бібліотека”, альбоми, рекламно-інформаційні видання, що були розповсюджені серед учасників зустрічі.

Наша співпраця продовжуватиметься, єднання у цей важкий час і культурний обмін підсилюють нас у нашому спротиві російській агресії і боротьбі за незалежність.