Літературний вечір пам’яті Михайла Драй-Хмари

У читальній залі відбувся літературний вечір, приурочений до 135-річчя від дня народження українського поета та вченого Михайла Драй-Хмари. Його постать на українському культурному обширі – унікальна. Він належав до особистостей надзвичайно, феєрично обдарованих у будь-якій своїй іпостасі. А водночас – до тих, кого радянська влада небезпідставно вважала своїми ворогами і винищувала як очевидну загрозу для свого існування. Тож за радянських часів ім’я Драй-Хмари та його творчість замовчувались. На жаль, і за часів незалежності на офіційному рівні про нього майже не згадують.

Пам’ять про видатного поета відроджує і плекає науковець, політик і громадський діяч, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко – односелець М. Драй-Хмари (обоє походять з села Малі Канівці колись Золотоніського повіту, а нині – Чорнобаївського району Черкаської області), з ініціативи якого у співпраці з бібліотекою і відбувся цей чудовий захід, який спонукав багатьох його учасників глибше пізнати творчість і трагічну долю письменника.

Микола Володимирович відроджує і плекає пам’ять про видатного поета багато років.

З його ініціативи до 100-річчя письменника, у 1989 р. у приміщенні школи рідного села, було відкрито музей-кімнату, встановлено меморіальну дошку.

У 1999 р. біля школи постав пам’ятний знак на честь митця.

Наприкінці 2009 р. з ініціативи М. Томенка (на той час заступника Голови Верховної Ради України) Кабінет Міністрів ухвалив рішення про присвоєння загальноосвітній школі в с. Малі Канівці імені Михайла Драй-Хмари. В 2009р. в центрі Києва, на будинку по вул.Садовій, 1/14, урочисто відкрили меморіальну дошку Михайлові Драй-Хмарі.

У своєму виступі Микола Володимирович зауважив, що останніми роками ім’я Михайла Драй-Хмари все частіше з’являється в назвах вулиць міст України, установ освіти та культури. А все, що він робить для популяризації свого видатного односельця є його моральним обов’язком.

Надзвичайно цікавими дослідженнями, розвідками, фактами, документами з біографії Михайла Драй-Хмари поділилася з аудиторією молодший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка Наталія Вусатюк.

Відділом електронних ресурсів та довідково -бібліографічного обслуговування бібліотеки укладено бібліографічне видання, присвячене Михайлу Драй-Хмарі, що було презентовано до уваги учасників заходу.