Бібліотека приймає Європейський виклик!

Минулого року бібліотека включилася у дуже важливий проєкт з ресоціалізації засуджених – «Видима бібліотека». На жаль,  повномасштабне вторгнення росії в Україну змінило наші заплановані заходи. Змінило, але не зупинило! Ми знову продовжуємо цю діяльність, яка базується виключно  на ресурсах, людських та технічних, наявних у бібліотеці, та нашому партнерству з Департамент з питань виконання кримінальних покарань і Пробація України Probation in Ukraine.

Ця діяльність є ще одним підтвердженням важливої  ролі бібліотеки в житті кожної людини, в яких би обставинах вона не перебувала. Бібліотека є єдиним безкоштовним закладом, яким може скористатися будь-хто і вирішити проблеми з прогалинами в освіті, отримати певну допомогу з серфінгом в інтернеті, онлайн-сервісами, у тому числі з пошуком роботи та працевлаштуванням.

Зусилля, спрямовані на  запобігання повторному поверненню правопорушників до в’язниці, повертаються економією бюджетних коштів, які виділяються на утримання ув’язнених. Надаючи підтримку, послуги і ресурси, які ув’язнені можуть використати для успішного повернення в суспільство, бібліотеки  сприяють зниженню рівня рецидивів, тим самим заощаджуючи гроші  для своїх громад.

Для реалізації наших ідей, пов’язаних з цим проєктом, бібліотека потребує технічних засобів та ліцензійного програмного забезпечення для створення арт-лабораторії, де молодь на пробації зможе навчатися творчості: веб-графіці та відеомонтажу.

Тож ми почали шукати грантову можливість і – знайшли її!

Ми подали заявку й отримали запрошення  до «Європейського виклику 2022: майбутнє вже зараз». «Європейський виклик» – це щорічна програма, яка пропонує фінансування та підтримку бібліотекам і громадам.

Сьогодні Європа стикається з великими викликами: війною, поляризацією, дезінформацією, кліматичною, енергетичною та культурною кризами. Якщо ми хочемо відповісти на ці виклики, люди Європи повинні лідирувати в солідарності. Тому, якщо ми хочемо знайти солідарність, повинні існувати безпечні місця, де люди можуть збиратися разом і досягати порозуміння. Такими просторами є бібліотеки, що забезпечують доступ до надійної інформації та знань. Бібліотеки все частіше стають надійними демократичними просторами, які надають доступ до знань та інформації та є впізнаваними для всіх.

Попереду нас чекає 10-місячне навчання та обмін досвідом з бібліотеками 14 європейських країн! Тож – Бібліотека приймає Європейський виклик!

Sense of Belonging. Фільм до Дня Європи

The European Challenge. Підсумки проєкту

“Видання про досвід з реалізації програми “The Europe Challenge”

“Europe Challenge”. Навчальна зустріч у Флоренції

The European Challenge. Онлайн саміт