Проєкт “Видима бібліотека”. Перша онлайн зустріч-1 частина

Ресоціалізація ув’язнених. Стартував проєкт «Видима бібліотека»

Для більшості людей, хто давно був у бібліотеці з різних причин і життєвих обставин, слово «бібліотека» вимальовує в уяві стелажі з книжками і бібліотекарку в окулярах, яка спостерігає за порядком і тишею. Але, насправді, більшість сучасних бібліотек, – то не лише книжки, а бібліотекарі не такі вже й строгі). У нашому комерціалізованому меркантильному суспільстві бібліотека – єдиний по суті публічний заклад, куди вільно може прийти кожен громадянин, незалежно від статусу, соціального і матеріального становища, віку, віросповідання, освіти.

Життя сьогодні стрімко змінюється. Часто люди випадають з соціуму з різних причин: хворіють, доглядають за хворими, за дітками, перебувають в місцях позбавлення волі… І коли відбувається повернення в соціум, адаптація до викликів сьогодення буває важкою. І саме бібліотека – то найперше місце, куди може звернутися така людина. Бо бібліотека дає можливість навчатися впродовж життя, наздогнати прогаяне, отримати навички користування інтернетом і сервісами, які зараз надаються державними органами влади онлайн, зокрема сервісом «ДІЯ», скористатися безплатно комп’ютером і інтернетом в пошуках роботи, чи придбати квиток на потяг, чи отримати онлайн консультацію лікаря. І ще багато інших життєво необхідних для кожного громадянина потреб.

І бібліотека сьогодні це не лише її приміщення, ресурси і послуги, що там пропонуються. Бібліотек вийшла за межі приміщень через представництво в інтернеті.

11 червня стартував пілотний проєкт «Видима бібліотека», що ініційований відділом з питань ресоціалізації по центральному регіону Управління забезпечення діяльності у центральному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, Публічною бібліотекою імені Лесі Українки для дорослих міста Києва у співпраці з персоналом Державних установ Житомирської, Київської, Черкаської та Чернігівської областей.

Мета проєкту – сприяння адаптації засуджених до динамічних змін, що відбуваються в інформаційному середовищі, оновлення компетентностей, пов’язаних з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, формування культури навчання впродовж життя.

В ході реалізації проєкту для ув’язнених буде проведено 12 занять онлайн з різних напрямків бібліотечної діяльності та інформаційно-комунікаційної культури і Конкурс бібліотечних есе. За результатами проведених занять найактивніших учасників буде нагороджено, а одна з установ отримає від бібліотеки головну нагороду – 100 книжок сучасних авторів.

Сьогодні відбулася перша зустріч онлайн. Директор бібліотеки Ольга Романюк розповіла учасникам про зміст проєкту, його складові та презентувала діяльність сучасних бібліотек світу, зокрема Литви та Данії, їх послуги, розповіла про напрямки діяльності бібліотеки, яку очолює, про можливості для навчання, комунікації, в тому числі цифрової, працевлаштування, психологічної допомоги.

Початок реалізації проєкту можна вважати вдалим, адже впродовж години вдалося втримати і зацікавленість, і увагу аудиторії, а один із учасників прочитав власний вірш, присвячений ролі книжки, читання і бібліотеки в житті людей.

Наступна зустріч відбудеться 25 червня, і її тема буде приурочена до Дня Конституції України – “Право на доступ до інформації як конституційне право людини».

До початку реалізації проєкту у читальній залі бібліотеки (вул. Тургенєвська 83-85) відкрито виставку талановитих робіт, створених ув’язненими, які відбувають покарання у колоніях. Це і різьба по дереву, і вишивка бісером, і живопис, які супроводжуються щирими одкровеннями та сповідями ув’язнених. Кожна людина має право на надію.