Онлайн-зустріч “Сторінками історії київської авіації”

Чи замислювалися ви про те, яку багату авіаційну історію має наш Київ? Про це нам розповів Сергій Миколайович Вакулишин під час онлайн-зустрічі, яка відбулася 17 листопада.

У краєзнавчих колах ім’я Сергія Миколайовича відоме як ґрунтовного дослідника та популяризатора історії Києва, його околиць, Святошинського та інших районів нашого славетного міста.

Крім того, Сергій Вакулишин займає посади методиста Центру позашкільної роботи, завідуючого зразкового музею історії Святошинського району столиці, є членом Всеукраїнської спілки краєзнавців та інших громадських організацій. Деякі його статті опубліковані в польській періодиці польською мовою. Всі вони пов’язані з історією Києва.

За ініціативи Сергія Вакулишина в 1998 році в газеті “Експрес-кур’єр” було започатковано рубрику “Історія мого району.” Того ж року газета “Вечірній Київ” започаткувала рубрику “Околиці Києва”.

Сергій Вакулишин – автор кількох книжок, десятків статей у наукових збірниках, всеукраїнських часописах та безлічі лаконічних історико-краєзнавчих повідомлень у міських газетах. Він є консультантом з питань київської топонімії Державного науково-виробничого підприємства “Картографія”, активістом міської організації Всеукраїнського товариства “Меморіал” ім. Василя Стуса, членом Всеукраїнської спілки краєзнавців та Асоціації дослідників голодоморів в Україні. 2007 року його було удостоєно державної нагороди – ордена “За заслуги” ІІІ ступеня.

У 2008 році відділом краєзнавчої літератури та бібліографії було видано четвертий випуск бібліографічного покажчика із серії “Києвознавці”, який було присвячено саме Сергію Миколайовичу Вакулишину.

Сергій Вакулишин розповів глядачам про історію авіаційних шоу, які відбувалися в Києві, починаючи з 1911 року: скільки разів здіймався у київське небо Ігор Сікорський, чий портрет мав у своєму кабінеті Олег Антонов. Розповідь супроводжувалася слайдами. Участь в етері взяла завідувачка відділу краєзнавчої літератури та бібліографії бібліотеки Надія Борисівна Грищенко.

Сергій Миколайович розповів про витоки свого захоплення дослідницькою роботою, про обізнаних у темі авіації людей, з якими йому довелося зустрічатися.

Наприкінці зустрічі Надія Грищенко продемонструвала книжки Сергія Вакулишина, які є у краєзнавчому відділі. А книгу “Три роки з історії Києва: 1913, осінь 1939, осінь 1941. Енциклопедичний довідник” Сергій Вакулишин подарував бібліотеці на згадку про етер.

Список цих книжок наведений нижче:

Вакулишин, С. М. Київ у ХХ сторіччі : енциклопедичний довідник-розвідка / Сергій Вакулишин. – Київ : [УВС ім. Ю. Липи], 2018. – 183 с.

Вакулишин, С. Терени Святошинського адміністративного району Києва до 1973 року : енциклопедичний довідник / [Сергій Вакулишин]. – Київ : [ТОВ “Основа”], 2019. – 120 с.

Вакулишин, С. М. (Не) мій Київ : збірка статей з концептуального києвознавства / Сергій Вакулишин. – Київ : Світ Успіху, 2014. – 207 с.

Авіазавод старіший //  Вакулишин, С. Околиці Києва : документально-публіцистична збірка / Сергій Вакулишин. – [Київ] : Географіка, 2009. – С. 108.

Київські летовища //  Вакулишин, С. Околиці Києва : документально-публіцистична збірка / Сергій Вакулишин. – [Київ] : Географіка, 2009. – С. 96-105.

Киянин Ігор Сікорський //  Вакулишин, С. Околиці Києва : документально-публіцистична збірка / Сергій Вакулишин. – [Київ] : Географіка, 2009. – С. 95-96.

Топонімія Києва ХХ ст. / Сергій Вакулишин. – Київ : [Центр ДЗК], 2014. – 260 с.

Запрошуємо до перегляду прямого етеру.