Творча зустріч із Назаром Розлуцьким

Уже сьомий рік на державному рівні відзначається День захисників і захисниць України. Свято має багату історію, глибокі історично зумовлені традиції. Але широкої популярності воно набрало у 2014 році, після початку російсько-української війни, у зв’язку з відмовою від радянської дати 23 лютого. Водночас у суспільстві продовжують зберігатися певні стереотипи щодо свята захисників. По-перше, це концепція «чоловічого» свята, незалежно від участі чоловіка в обороні країни. По-друге, багатьох громадян оминули буремні події на Сході. Тому часто стикаємось із нерозумінням того, яку роль відіграли захисники – від кадрових військових до добровольців та волонтерів – у збереженні існування України, у захисті мирного неба над Києвом, Харковом чи Тернополем.

Клішовані патетичні промови «до дати» погано сприймаються людьми. Альтернативою може бути мистецький підхід. Тому 13 жовтня в читальному залі бібліотеки відбулась творча зустріч із Назаром Розлуцьким – поетом, письменником та істориком, учасником російсько-української війни. Назар є автором книги спогадів «Нотатник мобілізованого», поетичної збірки «Прочани», збірки оповідань «PR для кріпаків».

Зустріч минула, ніби звичайна розмова в камерній атмосфері дружнього бібліотечного кола. І залишила незвичні враження. Назар розповідав про свій бойовий та життєвий досвід, читав кумедні і повчальні уривки з «Нотатника». Лунала поезія зі збірки «Прочани». Із зали летіло багато питань, і на всі спікер знаходив лаконічну, виважену та чітку відповідь. За словами Назара Розлуцького, оптимізм – головна зброя проти будь-яких перешкод. Ніколи не варто вдаватися у розпачливий настрій, а впевнено і твердо, іноді з гумором боротися до перемоги.

Творча зустріч із Назаром Розлуцьким – не просто чергова урочистість «на відзначення», а швидше відверта поетична і прозова розмова про важливі речі, які стосуються кожного. Розмова з повагою, гумором та оптимізмом.

Відеозапис події доступний на ютуб-каналі «Столична бібліотека».
Запрошуємо до перегляду!