Виставка “Весна. Кохання. Жінка”

У заснуванні пам’ятної дати 8-го березня є безліч версій, але всі вони про права жінок. Наразі у більшості пострадянських країн традиції відзначення цього свята докорінно відрізняються від початкового змісту тих подій. Тому більшість суспільства звикла сприймати цей день як свято весни, жіночності й краси. Але 8 березня – це насамперед Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, що з’явився завдяки жінкам, котрі не побоялись вийти на мітинги та демонстрації з вимогою про рівні права та емансипацію.

Однією з основних рушійних сил цього руху були суфражистки, засновниці фемінізму, які відстоювали надання жінкам виборчого права. Окрім цього, вони добивались рівних прав із чоловіками на майно, вищу освіту, у сфері праці, право опіки над дітьми та багато іншого. Це був значний прорив для тих часів і багатьом чоловікам звичайно не подобалась зміна старих устроїв. Щоб принизити представниць руху, почали створювати карикатури, на яких їх усіляко ображали та принижували.

Усе це звучить не дуже святково, правда? Варто зауважити, що навіть після багатьох десятків років жінки досі стикаються з несправедливістю у сучасному світі: дискримінація при прийомі на роботу, менша заробітна плата ніж у чоловіків, постійні упередження та гендерні стереотипи, а найгірше у цьому переліку – домагання з боку протилежної статі. За статистикою кожна третя жінка чи дівчинка принаймні раз у житті стає жертвою фізичного або сексуального насильства.

Однак попри усі перешкоди жіноцтво впевнено продовжує виборювати свої права. Пора відкинути вислови про «слабку» стать, адже багато жінок вщент зруйнували ці стереотипи своїми досягненнями, і про них написана не одна книга.

Саме тому з нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир відділ абонемента презентує книжкову виставку-свято «Весна. Кохання. Жінка». Виставка знайомить з видатними українками минулого і сучасного, які прославилися в різних сферах людської діяльності. Кожна з жінок не лише залишила значущий внесок у своїй сфері, а й стала своєрідним символом того, чим займалася, що писала, що малювала, які наукові відкриття здійснила.

Також ви зможете дізнатися про місце жінки у суспільстві, про психологію вікових змін жінок за 50, про французькі секрети неминущої краси та багато ін. А художні та ліричні твори  українських і зарубіжних авторів занурять вас у світ пристрасних стосунків жінок і чоловіків.

Виставка діятиме з 1 по 19 березня.