Ювілей першого в історії літератури детектива

Сьогодні 20 квітня 1841 року було опубліковане перше детективне оповідання.

Чи любите ви детективи так, як люблять користувачі ВНОК ПБ імені Лесі Українки? Тоді вам буде цікава ця інформація.

У 1841 році відбулася публікація першого в історії літератури детективного оповідання – «Вбивство на вулиці Морг» американського письменника Едгара Алана По. Дія відбувається в Парижі, на вулиці стається звіряче вбивство двох жінок, а головним героєм є ексцентричний приватний детектив, який і проводить розслідування. Саме з цього твору прийнято починати відлік розвитку детективного жанру. Потім По написав ще декілька детективних оповідань – «Таємниця Марі Роже», «Викрадений лист» та інші. Але «Вбивство на вулиці Морг» було не тільки першим детективом, але, як багато критиків вважають досі, ще й найкращим. Сам термін «детектив» з’явився лише чверть століття потому, а свої новели сам автор називав «логічними» або «розповідями про умовиводи». Життя його пройшло в стражданнях, смерть його була неоплакувана і безславна. Ніхто не думав, що через чверть століття весь світ збожеволіє від захвату і створить буквально культ геніального символіста, співака чорної романтики, першовідкривача містичного детективу – Едгара Алана По.

Хороший детективний роман тримає читача у постійній напрузі, змушуючи його проходити шлях від загадки до розкриття разом зі слідчим. Такі ігри розуму непогано розвивають фантазію, пам’ять та уважність до деталей, що, безумовно, позитивно впливає на інтелект в цілому.

Автора детективних романів для себе звісно можна обрати самотужки, а можна скористатись досвідом і порадою професіоналів з Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м.Києва, чи замовити безоплатну послугу ВНОК ПБ імені Лесі Українки.

У нас в бібліотеці є чим вас здивувати.