Народжені бути вільними. Видима бібліотека

23 квітня світ відзначав день авторського права, а 26 квітня – День інтелектуальної власності. Ці свята дуже взаємопов’язані, і не лише датами.

Особливістю дня авторського права на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

Визначення права інтелектуальної власності наведено у статті 418 Цивільного кодексу України, відповідно до якої право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об’єкт права інтелектуальної власності, визначений Цивільним кодексом України та іншими законами.

І дуже знаково, що саме ці дні світ побачила поетична збірка, авторами якої є 70 осіб з числа засуджених. Сьогодні, 27 квітня, вона була презентована під час онлайн зустрічі з широкою аудиторією від установ виконання кримінальних покарань.

Ця поетична збірка є результатом реалізації проєкту «Видима бібліотека». На пропозицію Департамента з питань виконання кримінальних покарань, який ініціював видання збірки і отримав фінансову підтримку на реалізацію цієї ініціативи від Міжнародного благодійного фонду «Калеб-Дінсте», передмову до видання написали працівник нашої бібліотеки Анатолій Горовий та директорка Ольга Романюк.

“Свобода можлива навіть у в’язниці. Свобода творчості.

Чи мають поети впевненість, що їх слова можуть змінити світ? Очевидно, лише сподівання. А чи мають такі сподівання творчі люди, які перебувають за гратами? Риторичне запитання.

Як говорить прислів’я, поезія народжується зі страждань. У жорсткому середовищі в’язниці поезія дає емоційний притулок як для духовних так і для соціальних одкровень. Перебуваючи в ув’язненні більшість творчих людей знаходять вихід у письменництві як способі подолати монотонність життя.

Тюремний світ — це своєрідний архіпелаг, де люди ізольовані від активної частини соціуму, яка б могла оцінювати, критикувати чи модерувати їх творчість. Без доступу до письменницької спільноти, люди за гратами позбавлені можливості поділитися своїми творами, а без наставництва та критики майстерність поетів занепадає.

Окрім того, що поетична творчість слугує розширенню можливостей творчого самовираження засуджених, вона ще й дає їм емоційне відчуття свободи.

Мета цієї збірки – поділитися думками і почуттями до рідної країни, висловленими у поетичній формі тими нашими співгромадянами, які наразі відбувають покарання, і чиї голоси ще не почуті в нашому суспільстві”.

Важливо, що шрифтом, яким надруковано збірку, є шрифт Рутенія2008, розроблений видатним каліграфом і мистцем Василем Яковичем Чебаником. “Графіка української мови, – це ще один проєкт, який підтримує бібліотека. Про значення і діяльність з реалізації проєкту “Графіка української мови” аудиторії розповіла громадська діячка, активістка громадської ініціативи “Інфоварта” Анжеліка Корнієнко.