Онлайн-зустріч з Юлією Матту

14 квітня у віртуальній студії Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки зустрілися бібліотекарки Юлія Матту й Ірина Костюк. Бесіда була присвячена письменницькій діяльності Юлії Семиряд (справжнє прізвище Юлії Матту) та презентації нової книги “39.11”, виданої в 2020 році.

Юлія Матту — бібліограф бібліотеки ім. О. Герцена Святошинської ЦБС, членкиня НСПУ, почесна членкиня української громади в Мілані “Україна плюс”, громадська діячка, співзасновниця першої української бібліотеки в Мілані, представник і менеджер українсько-італійських проєктів громади на території України. Пані Юлія співпрацює з українськими громадами світу та українськими бібліотеками світу.

У прямому етері письменниця розповіла історію заснування української бібліотеки в Мілані. У цьому їй допомагали представники української громади в Іспанії, наповнювали книгозбірню примірниками з власних колекцій.

Діяльність Юлії Матту невпинна й яскрава. Навесні 2019 року мисткиня започаткувала ще один авторський проєкт “Бібліотечний туризм”. Письменниця подорожує світом з метою дослідити бібліотеки інших країн, поспілкуватись з бібліотекарями світу і об’єднати ці культурні прошарки.

Юлія Матту щиро зізнається, що не відчуває ніяких перешкод у своєму творчому пориві. До пандемії коронавірусу вона відвідувала різні країни, збагачувала свій досвід, який лягав в основу виданих книг. У 2016 році з’явилася перша книга “Жашківські равлики”, у 2018 році – “Багалія”, у 2019 році – “Коли злітають літаки”. Примірники цих книг є у відділі абонемента Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки. Ну а крайню книгу “39.11” Юлія Матту люб’язно надіслала у дарунок нашій книгозбірні.

Книга “39.11” має промовисту назву. За словами авторки, героїня повісті за місяць до свого сорокаріччя почала вести щоденник, щоб зрозуміти і відчути увесь спектр вікової кризи сорока років. Юлія Матту відверто поділилася з онлайн-аудиторією історією створення цієї повісті. Річ у тому, що так званий щоденник вікової кризи дійсно був. Письменниця занотовувала туди власний “потік свідомості”, описувала справжні, неприховані відчуття й неприкрашені думки. Далі виник блог “39.11”, який вперше був надрукований на шпальтах газети “Український інтерес”. Так народилася книга.

Ми радимо проглянути відеозапис онлайн-заходу. А повість Юлії Матту “39.11” незабаром з’явиться на книжкових поличках в абонементі.