Письменниця козацького роду. Книжкова виставка

                                                                                          Зінаїда Тулуб: шлях крізь пекло

                                                                                                          Микола Жулинський

До 130–річчя від дня народження славетної української письменниці та поетки Зінаїди Павлівни Тулуб відділ абонемента пропонує книжкову виставку «Письменниця козацького роду». Сказати, що доля цієї жінки була важкою – нічого не сказати. Може, тому й вистояла, пройшовши свій хресний шлях, бо була вона таки з козацького роду.

В 1928 році авторка взялася за роботу над своїм першим романом, який увійшов в літературу під назвою «Людолови». Написала вона його у двох варіантах – українською і російською мовами. Машинописний примірник російською мовою був відісланий до Москви Максиму Горькому, який дав схвальну рецензію, а з українським варіантом письменниця поїхала до Харкова. 4 липня 1937 року Зінаїда Тулуб отримала ордер на арешт. Він, мов чорною блискавкою, спопелив її життя – перекреслив минуле, обірвав сучасне, позбавив майбутнього – так пише І. Ільєнко у своїй книзі «У жорнах репресій».

Побувати у тенетах єжовсько-береївських людоловів, пройти свій доленосний шлях селищами Колими, зазнати таких випробувань, що не кожному представникові сильної половини дано витримати… Але вона вистояла. Продовжила свою роботу, написала роман про Сагайдачного і останні роки пропрацювала над своєю мемуарною книгою «Моє життя».

Ознайомитися з творчим доробком З.П.Тулуб ви зможете, завітавши до нашого відділу абонемена. Чекаємо на вас.

Виставка діятиме  до 7 грудня.